Mellan den 24 juni och 14 juli kan barn med funktionsvariation/nedsättning tillsammans med föräldrar svara på enkätfrågor som berör deras vardag.
– Vi har gjort två olika enkäter. En för barn i åldern 13-17 år, som själva kan svara på frågorna och sedan en för vårdnadshavarna till barn i ålder 0–17 år med funktionsvariation/nedsättning där de kan svara på frågor rörande sina barn, säger Malin Klingberg, som gör studien för Ålands ombudsmannamyndighet.
Varför görs denna studie?
– Vi vill ta reda på hur barn och föräldrar ser på vardagen, vad som försvårar och vad som är bra. Liknande undersökningar har gjorts i både Finland och Sverige men inte på Åland, säger Malin.
Hur kan man delta?
– Frågorna finns på Ålands ombudsmannamyndighets hemsida. Klicka på rubriken ”Studie tillgänglighet och bemötande på Åland” så kommer man fram till enkäten. Behöver man mer information får man gärna kontakta mig på telefon 25577. Man kan också skicka ett mejl till malin.klingberg@ombudsman.ax.
Förutom enkäterna kommer Malin också att intervjua tre barn och tre vårdnadshavare till studien.
Diskriminerings och barnombudsmannen Johanna Fogelström-Duns tycker det är väldigt bra att denna studie görs.
– Det är bra att få en bättre bild av hur barn med funktionsvariation och deras föräldrar ser på situationen. Hur är det i skolor, i kommuner och ute i samhället för dem i dag, säger hon.
Hon anser att det är viktigt att få veta hur det verkligen är för det är inte så många som tar kontakt direkt.
– Då är det oftast något som inte är bra för just den personen eller familjen. Men det kan finnas andra saker som inte är så bra för andra familjer. Vi vill också veta vad som är bra och som vi kan ta med oss framöver, säger Johanna.
Svaren behandlas anonymt
Med Ålands handikappförbunds hjälp samt via tidningar och sociala medier hoppas Malin och Johanna nå ut till så många som möjligt.
– Vi vill nå ut till så många som möjligt och få en bredd på svaren. Både de med synliga funktionsnedsättningar och de med osynliga är välkomna att svara på frågorna, säger Malin.
Svaren kommer att behandlas helt anonymt. Inga personuppgifter eller namn kommer att framkomma.
Vad hoppas ni få ut av denna enkät?
– Hur det är på Åland, vad gör vi bra och vad görs mindre bra. Statistik är siffror men nu hoppas vi på att också få berättelser om hur det är så vi får citat bakom siffrorna, säger Malin.
– Att få svar även ur barnens perspektiv ser vi fram emot. Vi hoppas naturligtvis att också vårdnadshavare svarar och uppmuntrar sina bar att delta, säger Johanna.
Vad kommer ni att göra med svaren sedan?
– Malin kommer att ta fram en rapport åt Ålands ombudsmannamyndighet. Vi ska diskutera den med ombudsmannanämnden och presentera den för beslutsfattare senare i höst. Vi hoppas att vi kan få bra information om vad vi ska jobba med för att förbättra tillgänglighet och annat och att även handikappförbundet kan få användning av rapporten, säger Johanna.
Viktigt uppdrag
För Malin är detta en uppgift som hon tar på största allvar.
– Jag har tidigare jobbat med olika människor. Nu får jag en möjlighet att jobba för dem. Denna grupp får kämpa jättemycket i alla steg de tar. Därför känns det extra viktigt, säger hon.
Malin studerar vid Yrkeshögskolan Novia och läser till socionom. Hon gör denna högskolepraktik helt av eget intresse.
– Jag hoppas därför att den som är intresserad och eventuellt har frågor angående denna studie tar kontakt med mig så hjälper jag gärna till.
Även den som inte har en dator hemma kan kontakta Malin via telefon så kan hon hjälpa till med att fylla i enkäten.
– Jag är rörlig så det ska ordna sig, säger hon.
Även Johanna hoppas att den som funderar på att svara på enkäten gör det.
– Genom att vi får denna studie gjord kan vi öka förståelsen om hur vardagen ser ut för barn med funktionsnedsättning. Då kan vi också jobba för att göra tillgängligheten bättre för dessa barn och deras familjer, säger hon.
Nina Eriksson