Det är lite svalt i ladugården på 4H-gården när de tio barnen som anmält sig till kvällens ljusstöpning kommer. I de olika kättarna tittar djuren upp och undrar säkert vad som händer.
– Det är vanligtvis dags att sova för dem nu. Men vi valde att stöpa ljus här för att det är svalt för då stelnar stearinet på ljusen snabbare, säger Malin Hagström.
På plats är Betty Dahlén, Lisa Flodin, Wilton Sjölund, Emelie Christensen, Amanda Christensen, Agnes Mattsson, Ester Karlberg, Amanda Ruotimaa, My Andersson och Molly Andersson. Av dem är det endast Molly Andersson som stöpt ljus tidigare.
– Det var för flera år sedan. Jag har tre av ljusen kvar ännu, säger hon.
Barnen ska stöpa vanliga vita kronljus som de sedan får ta med sig hem. Malin Hagström och Kadi Henell har redan förberett med att smälta stearin och paraffin i en gryta. Nu väntar de på att blandningen ska få rätt temperatur innan det är dags att börja stöpa ljus.
– När ni gör det första doppet är det viktigt att ni låter vekarna ligga kvar en stund för att de ska dra in blandningen. Efter första doppet är det viktigt att ni drar i vekarna så ljusen blir så raka som möjligt. Ni kanske behöver dra i vekarna efter andra och tredje doppet också, säger Malin Hagström.
Barnen får två pinnar där det hänger två vekar på varje pinne.
– Ni får hämta pinnarna och så ställer ni er i kö för att doppa. Gå försiktigt efter doppet så att inte vekarna vajar och slår i varandra. Då kan ljusen bli krokiga eller i värsta fall gå sönder, säger Malin Hagström.
– Ni får skrida fram, tänk på ett luciatåg, säger Kadi Henell.
Ge bort i present
Barnen uppmanas också att hålla nere ljudnivån så att inte djuren blir alltför störda.
Amanda Ruotimaa är först ut att doppa vekarna. Hon har inte stöpt ljus tidigare men tycker att det ska bli roligt.
– Det är viktigt att ni låter stearinet svalna innan nästa dopp. Ni kan inte heller hålla vekarna allt för länge i stearinet för då smälter allt stearin ni har på vekarna sedan tidigare, säger Malin Hagström.
– Det kommer att bli en hel del promenader så ni kommer att hålla värmen fast det är lite kallt här, säger Kadi Henell.
De flesta ska använda ljusen själva men en del ska ge bort ett ljus eller två till någon.
– Jag ska ge bort mina, säger Wilton Sjölund när han går för att hänga upp pinnen med de vekar han ljust doppat.
Barnen går varv efter varv för att doppa sina ljus. I början syns ingen större skillnad men efter ett tag kan man se att det börjar likna ljus.
– Blir de lite sneda gör det inget. Jag tycker att man ska se att de är hemstöpta. Blir det klumpar kan ni försiktigt peta bort dem. Vi kommer att klippa dem sedan så de kan sättas i ljusstakar, säger Malin Hagström.
Med stort tålamod står barnen i kö, doppar sina ljus och ser att det faktiskt börjar se ut som ljus.
Hur många gånger ska vekarna doppas?
– Det vet jag inte, det får vi se, säger Malin Hagström.