Hundar är Cecilia Berndtssons största intresse och hon har alltid drömt om att jobba med hundar på något sätt.
– När jag skaffade labradoren Per-Allan kände jag att det var dags att förverkliga drömmen och använda mig av honom. Han har verkligen det som krävs för att bli en bra social tjänstehund. Han är lugn och gillar människor, säger hon.
För att börja utbildningen krävdes lämplighetstest på Per-Allan. Det gjordes i september i fjol. Nu har teamet gjort praktik på Källbo skola och på Rosengård i Godby. Kvar är certifieringen som blir i mars.
– Sedan är vi klara att arbeta som kollegor min hund och jag, säger Cecilia Berndtsson.
Teamet har också gjort ett lämplighetstest för att få jobba med barn under tretton år.
– Som besökshundsteam kan du arbeta med alla inom vård skola och omsorg. Möjligheterna och nyttan av hund är oändliga men självklart krävs det både massor av träning och kunskap. Jag vill gärna arbeta med barn och unga men också med personer på äldreboenden. Jag kanske även kan ta med mig Per-Allan på övriga uppdrag som jag har ifall det passar.
Drömmen för Cecilia Berndtsson är att kunna hjälpa hemmasittande barn att komma tillbaka till skolan. Det skulle också vara spännande att se om vi skulle kunna hjälpa barn i olika vårdkontakter.
– Jag tror att barn som är rädda skulle kunna bli lugnare av att kunna hålla om en lugn och snäll hund när t.ex.. ett blodprov ska tas. Men om det är praktiskt möjligt vet jag inte.
Kan specialisera sig
Per-Allan kommer också att fungera som läshund i skolan.
– Det ger barnen motivation och bättre koncentration när Per-Allan sitter eller ligger bredvid. Det har jag fått erfara i Källbo skola där barnen i mindre grupper eller ensamma får läsa för honom.
Cecilia Berndtsson berättar att man också kan specialisera sig inom olika områden.
– Det viktigaste med utbildningen är att se vad som passar hunden och att ta hänsyn till att hunden gör det frivilligt och av egen vilja.
I dag lider allt fler av ofrivillig ensamhet och social isolering. I dessa lägen kan en besökshund och dess förare utgöra en viktig faktor för att höja livskvaliteten och öka det psykiska välmåendet.
– Att bara umgås med en hund har bevisat sig hjälpa mot stress, smärta och kan till och med sänka blodtryck. Hundar är fenomenala på att ge tröst, trygghet och livsglädje när livet är svårt eller motivera till aktivitet, interaktion och kommunikation, säger Cecilia Berndtsson.
Hon och Per-Allan kan arbeta både med enskilda personer och grupper, aktiviteterna och syftet med insatsen anpassas utifrån individerna.
– Bara fantasin sätter gränserna för hur en hund kan förbättra livet för människor i dess omgivning, säger Cecilia Berndtsson.
Glada barn i Källbo skola
Cecilia Berndtsson och Per-Allan är på sitt sjunde besök i Källbo skola. Tretton barn i klass ett har fått träffa Per-Allan och Cecilia Berndtsson och tillsammans har de gjort flera olika saker.
Barnen sätter sig i en ring så att Per-Allan kan gå runt och hälsa på alla. De får klappa honom och mysa med honom en stund innan det är dags att börja arbeta.
Vad tycker ni om att få besök av Per-Allan?
– Det är bra. Han är en hund som gör oss glada, säger Hugo Nordberg.
Felicia Toivonen tycker att det är roligt när Per-Allan kommer.
– Han leker med oss och gör andra roliga saker med oss, säger hon.
– Det går bra att läsa för honom och så kan han snurra på ett hjul och vi gör olika roliga saker, säger Emilia Hellsten.
De övriga barnen i klassen är Vanessa Enholm, Elmer Österlund, Elliot Granberg, Misha Zelenko, Charlie Löfström, Disa Schubert-Erlandsson, Ellen Stelow, Wilmer Himberg, Sume Kallasmaa och Kaisa Strömberg. Lärare för klassen är Ann Rosing.
Cecilia Berndtsson och Per-Allan gör en övning som de tidigare gjort i en mindre grupp.
– I dag ska Per-Allan snurra hjulet och när hjulet stannar vid en siffra får ni frågor om rymden, säger Cecilia Berndtsson.
Per-Allan snurrar och Cecilia Berndtsson ställer frågorna. Barnen får svara i tur och ordning och det verkar som om de kan allt om rymden.
Sedan får Per-Allan välja kort där barnen får läsa om olika planeter innan det är dags att avsluta träffen för den här gången.
Sittgymnastik på Rosengård
Efter besöket i Källbo skola åker Cecilia Berndtsson och Per-Allan till äldreboendet Rosengård i Godby. Där träffar de en grupp med herrar som sitter och dricker kaffe tillsammans. Det är Roger Fagerholm, Ragnar Andersson, Fjalar Eklund, Ingmar Höglund, Torbjörn Granlund och Bo Sjöström.
Per-Allan går fram och hälsar hövligt på alla innan det är dags att aktivera herrarna med lite sittgymnastik. Övningarna väljer Per-Allan genom att kasta en tärning.
– Det är trevligt med hundar. Jag har haft en själv. Jag läste att pensionärer som har en hund har 40 procents bättre chans att hålla sig friska, säger Bo Sjöström.
– Nu ska vi röra på oss lite, säger Cecilia Berndtsson och ger Per-Allan tärningen.
Han slår tärningen och siffran fyra kommer upp.
– Då ska vi göra lite armrörelser, säger Cecilia Berndtsson.
Alla hänger på och följer med i rörelserna som Per-Allan kastar fram. Man ser att han ger glädje även till äldre personer med sitt kärleksfulla och lugna bemötande. Som belöning får han en hel del klappar och naturligtvis lite extra godis av matte Cecilia Berndtsson.
På Rosengård har det varit mycket uppskattat med Per-Allans besök bland de boende. Många har ju haft hundar tidigare så det väcker minnen till liv så det blir "hundsnack".
– Fördelen är att för de som är oroliga blir lugnare när de klappar eller borstar en hund. De som är ensamma och vill isolera sig och inte annars deltar i aktiviteter har lättare att umgås med djur de ställer inte samma krav man måste inte prata om man inte vill. Vi har även terapihästarna på kommande 17 mars. Det är absolut nyttigt med besök av djur. Vi har ju också vänhundarna som besöker oss en gång i månaden, säger Ann-Mari Enqvist-Pettersson, dagverksamhetsledare på Rosengård.