Marja Ojanen, Hanna-Mari Ruohonen och Marie Johansson slår alla ett slag för tantparkour. De är ännu en liten grupp men hoppas att fler får upp ögonen för parkour.
– Man kan syssla med parkour i olika åldrar trots att man har olika förutsättningar. Tantparkour går ut på att träna balans, koordination, handleds- och greppstyrka genom roliga och enkla övningar, säger Marie Johansson.
Vad gör ni?
– Vi klättrar, kryper, balanserar och har allmänt roligt, säger Marie Johansson.
En klätterställning på skolgården är en av favoritplatserna. Där kan man göra flera olika saker.
– Första gången vi var här kom det barn hit och jag förväntade mig att de skulle börja skratta åt oss. Men de brydde sig inte alls om oss, säger Hanna-Mari Ruohonen.
– Man kanske kan tycka att det är pinsamt att klättra runt och ha sig när man kommit upp i åldern men det får man lägga åt sidan och i stället tänka på fördelarna med att röra på sig, säger Marie Johansson.
Marja Ojanen ville testa på tantparkour eftersom det lät lockande.
– Jag är pensionär och tänkte att nu ska jag prova på saker som jag annars inte skulle komma på själv. Det är faktiskt både roligt och lite krävande. Jag tycker att fler skulle testa, säger hon.
Bara att kliva över saker i olika höjder, klättra och balansera på stockar eller stenar gör att pulsen stiger och kropp och hjärna får jobba.
– Efter hand kan man göra de olika grejerna mer utmanande genom att stiga och klättra högre, säger Marie Johansson.
Bättre än en promenad
Hanna-Mari Ruohonen tycker att tantparkour är väldigt roligt.
– Som vuxen klättrar man inte i klätterställningen när man går till en skolgård eller lekpark. Nu kan vi klättra hur mycket vi vill. Jag har alltid velat klättra upp för stegen här vid skolväggen. Nu har jag gjort det och det var så roligt, säger hon och skrattar.
Vad är din favorit?
– Klätterställningen. Där kan man hänga, balansera och klättra runt hela ställningen utan att ta i marken.
– Samtidigt som vi gör olika saker kan vi prata om allt möjligt. Det är kul att hänga med kompisar i en klätterställning, det vet ju alla, säger Marie Johansson.
Vem kommer på vad ni ska göra?
– Vi inspirerar varandra och känner efter vad som känns bra. Bara att sätta foten på repet som är en liten bit över marken och balansera medan man håller i sig gör att fotens reflexer får arbeta. Att belasta handleder och träna greppstyrka gör man automatiskt när man klättrar upp och ner i ett nät, säger Marie Johansson.
– Jag kan säga att man hittar en hel del nya muskler, säger Marja Ojanen.
Hur länge håller ni på?
– Ungefär en halvtimme. Det räcker gott och väl för det känns i kroppen efteråt. Jag har dock märkt att efter bara ett par gånger har jag redan fått bättre balans, säger Marja Ojanen.
Marie Johansson säger att det absolut inte behövs en lekpark för att hålla på med tantparkour.
– Det räcker med att gå ut i skogen och använda sig av vad som finns där, säger hon.