Röda korsets Mariehamnsavdelning, inkluderande Rödakorsgården som i 50 års tid varit fritids- och aktivitetsgård för äldre, har de senaste åren kämpat med stora ekonomiska problem. Fram till 2010 fick man bidrag från Mariehamns stad, därefter möjliggjordes verksamheten av ett större arv. Sedan pengarna tog slut har styrelsen försökt förhandla med staden om att få tillbaka bidraget, men fått nej.
Den ekonomiska krisen har lett till att Rödakorsgården inte har kunnat ha kvar någon anställd verksamhetsledare, allt har drivits av ideella krafter. För en tid sedan tvingades man inse att en försäljning av gården kanske var det enda återstående alternativet.
– Har man inte pengar kan verksamheten inte fortsätta, det är ganska givet. Vi har frivilliga grupper som är jätteduktiga, men resultaten räcker ändå inte till, säger kassören Maj-Britt Sundberg.
Men hotet om nedläggning skapade reaktioner bland de 450 föreningsmedlemmarna, som tyckte att det måste göras en kraftansträngning för att rädda Rödakorsgården.
– I fjol blev det diskussioner om att man borde få en större och förnyad styrelse med personer som är beredda att jobba aktivt för att ha kvar Rödakorsgården och ha råd med en verksamhetsledare. Vi blev tio personer som valdes in från och med 2022 och jag åtog mig ordförandeskapet, säger Roger Jansson.
Nysatsning
Roger Jansson har inte tidigare varit involverad i Röda korset men säger att han dras till ”kamikazeuppdrag”, och att den nya styrelsen är fast besluten att försöka få till stånd en förändring.
– Styrelsemedlemmarna har klokskap i övernog. Och massor av vilja, det måste man ha för att nå målet, säger han.
Vad är målet med Rödakorsgården?
– Att långsiktigt säkerställa verksamheten i huset och få det till ett verkligt aktivitetshus. Vi vill öka aktiviteterna i huset och få en sjudande gård på nytt.
Redan i dag erbjuds många aktiviteter, äldre kommer till lokalen för att till exempel väva, sticka, sy, spela bingo eller kort.
– Man träffas, fikar och gör samtidigt något som känns meningsfullt. Nu vill vi utveckla verksamheten och ha mer grupper och aktiviteter. Hittills är det kvinnorna som kommer, vi måste få in männen och det gäller att hitta sätt för det, säger Evalotta Fahlander.
En av styrelsens huvudåtgärder är att försöka skapa ett bredare samarbete med staden och andra aktörer, som Folkhälsan och Mariehamns pensionärsförening.
– Det är viktigt att man sätter sig ner och kommer överens om arbetsfördelning och utveckling av verksamheten för äldre. Vi kan fördela gracerna, säger Roger Jansson.
Styrelsen är övertygad om att det finns behov av ett rikt utbud av aktiviteter för de äldre medborgarna.
– När Rödakorsgården byggdes i början av 1970-talet var 65-plussarna 600 till antalet. I dag är vi nästan 3.000, och gruppen växer. Landskapets och kommunernas avsikt är att folk ska bo hemma så länge som möjligt, för att vara välmående behöver man ha sociala kontakter, säger Roger Jansson.
– Ensamheten är ett stort problem i vårt samhälle. Vi vill att folk ska få upp ögonen för att man kan komma hit och spela kort, sy eller väva. Men också äta lunch, eller få håret fixat eller för massage, säger Irmeli Eriksson.
Vill få ordning på kassan
Röda korsets Mariehamnsavdelning fick förra året återigen in en testamenterad gåva som gör att de klarar sig det här året. Men för att lyckas med nysatsningen är det nödvändigt med ytterligare medel.
– Dels vill vi att huset utnyttjas i ännu högre grad, och att inkomsterna från uthyrning ökar. Dels ska samarbetet med offentlig sektor stärkas, inte minst med Paf. De har hittills gett stöd och vi jobbar för att öka det. Staden ger inte bidrag men kan däremot köpa tjänster. Vi ska diskutera fram vilken typ av tjänster staden skulle kunna köpa från oss, säger Roger Jansson.
Förra veckan kunde avdelningen ta steget att anställa Theresa Axén som kanslisekreterare på deltid. Målsättningen är att rollen ska kunna utökas till verksamhetsledare på heltid.
Är det möjligt inom en nära framtid?
– Du har kanske märkt att vi har en optimistisk syn på framtiden, därför måste jag svara ja på frågan. Men basen är fortfarande det frivilliga arbetet och den enorma resurs som äldre människor utgör i vårt samhälle, den måste vi aktivera på alla möjliga sätt, säger Roger Jansson.