Mattias Andersson är fritidsledare i Finström och den som håller i gruppen som tränar parkour i Godbyhallen.
– Det här är en ny verksamhet för oss. Vi har köpt in tio lektioner från Rasmus Kuvaja och Hoppgänget. I instruktionsfilmerna får barnen se hur de ska göra och sedan öva på olika moment. Den här gruppen är för nybörjare men sedan kan man bygga på och göra svårare övningar efter hand, säger han.
I gruppen deltar runt tio elever. På plats i dag är Alexander Toivonen, Theo Toivonen, William Asprusten, Sol Waleij, Wera Mansén, Alvida Waleij och Ellen Johansson.
– Det är några barn som är borta i dag, säger Mattias Andersson.
Varför startade ni en parkourgrupp?
– Parkour har blivit alltmer populärt. Jag fick veta av Rasmus Kuvaja att det gjorts en undersökning på vad barn helst vill göra efter skolan och runt 70 procent ville testa parkour, säger Mattias Andersson.
Han startar videon så barnen kan se vilka dagens övningar är. Sedan värmer de upp med leken ”Polis och tjuv”.
– Den som blir tagen av polisen förs till häktet och för att komma ut måste en kompis komma och ta ut den som är i fängelset. Sedan ska man klättra upp på ribbstolarna och över bänkarna, säger Mattias Andersson.
Alvida Waleij börjar som polis och sedan turas man om att jaga varandra.
– Kommer ni ihåg vilka övningar vi ska göra i dag eller vill ni se dem en gång till? säger Mattias Andersson.
Rullar, voltar och hoppar
Barnen börjar med att springa upp för en bänk som står lutad mot ribbstolarna. Sedan ska de hasa ner för bänken och rulla runt på en madrass på golvet. Svårighetsgraden ökas genom att barnen kanar ner och hoppar från bänken ner på en madrass innan de ta sig ner och rulla från bänken under en innebandyklubba som Mattias Andersson håller upp.
Varför började ni med parkour?
– Jag tycker om att springa och hoppa, det är kul, säger Wera Mansén.
– Jag brukar hålla på med parkour hemma. Att göra volter är kul, säger William Asprusten.
De andra killarna tycker också om parkour. Även de håller på med parkour på fritiden. De har kommit med för att lära sig mera.
– Jag har nog inte gjort en kullerbytta sedan dagis, säger Alexander Toivonen och skrattar.
Efter ett tag får barnen ta en paus och dricka lite vatten innan de testar på nya övningar.
Nu ska ni få prova på att göra volter framåt. Ni får ta fart och göra volten genom att ta emot med händerna, säger Mattias Andersson.
Barnen ställer upp sig i kö och börjar med den enklare varianten. En stund senare ställer sig Mattias Andersson och håller upp innebandyklubban så att den som vill får göra en framåtvolt över klubban.
Efter ett tag vågar sig alla på att volta över klubban.
Är det svårt?
– Nej, det är riktigt roligt, säger Theo Toivonen och gör en riktigt hög volt innan han landar på madrassen.