Folkhälsan på Åland är emot rasism och diskriminering och framhåller människors lika värde. Efter bland annat det rasistiska påhoppen på Folkhälsans lucia i Finland har ämnet blivit än mer aktuellt. Därför startas nu en diskussionsgrupp för dem som på olika sätt känner att de inte passar in.
– Meningen är att man ska hitta en gemenskap trots att man känner sig avvikande på något sätt. Det kan vara allt från att man har ett funktionshinder, synligt eller inte, till att känna sig utanför på andra sätt. I gruppen bygger vi upp vår självbild och blir mer ”skamtåliga”, samt lär oss om normaliseringsprocessen, säger Synnöve Jordas som leder gruppen.
Hon säger att när man träffar någon flera gånger som är annorlunda eller har ett handikapp flera gånger startar en normaliseringsprocess.
– Till sist ser man inte handikappet. Man vänjer sig helt enkelt, säger Synnöve Jordas som också skrivit en bok om ämnet fördomar.
Vem riktar sig gruppen till?
– Till alla som dagligen känner sig utanför och som att man inte passar in och vill prata om det med andra, säger Gerd Laxåback vid Folkhälsan på Åland.
Synnöve Jordas säger att den som känner sig utanför eller avvikande på något sätt kan få en trasig självbild som till sist kan sluta i ensamhet.
– Alla kan säkert känna att man någon gång inte passat in i ett sammanhang, säger hon.
En normal sak
Gruppen träffas fyra gånger i Allaktivitetshuset på Folkhälsan för att fika och får kamratstöd. Alla som är med i gruppen kommer att få skriva under ett tystnadslöfte.
– Via det lovar man att inte prata om vem som är med och vad som sägs utanför gruppen, säger Gerd Laxåback.
Hur många kan komma med i gruppen?
– Vi har sagt att minimi fyra och maximi åtta deltagare så att alla hinner komma till tals, säger Gerd Laxåback.
– Den som inte vill berätta några detaljer kan ändå delta i diskussionerna. Det är upp till var och en, säger Synnöve Jordas.
Gerd Laxåback tycker att alla, oavsett hudfärg, sexuell läggning, språk, funktionsnedsättning eller kultur alltid har något att tillföra samhället.
– Skillnaderna är en tillgång och vi borde se det som det också i stället för att vända ryggen till, säger hon.
Samtalsgruppen startar den 6 februari och träffas fyra gånger i Allaktivitetshuset i Mariehamn. Folkhälsan bjuder på fika och kamratstöd. Den som vill veta mer kan kontakta Gerd Laxåback på tel.: 018-527028 eller via e-post: gerd.laxaback@folkhalsan.ax. Man kan även gå in på Folkhälsan på Ålands hemsida och anmäla sig till samtalsgruppen.