I det gamla tröskhuset vid Jomala gård har Veterantraktorklubben just gjort i ordning de nya utrymmena efter att 4H-gården flyttat ut.
– Vi har panelat om och målat utrymmet vitt. Det är meningen att vi ska ha de flesta traktorerna här inne, säger John Jansson, ordförande i klubben.
Det är full fart i Veterantraktorklubbens lokaler vid Jomala gård. I maskinhallen där det finns några traktorer och andra jordbruksredskap putsas och fejas det för fullt inför evenemanget Åland grönskar.
I tröskhuset, som föreningen tog över för ett år sedan, har man renoverat och målat utrymmena. Där finns nu traktorer av olika märken som Zetor, Ford, John Deer och Hanomag uppställda och i ett av rummen har lite allmogesaker tagit plats.
– Vi har tänkt att i det ena rummet ska det finns sådana saker som har med mjölk att göra. Gamla smörkärnar och annat, säger John Jansson.
I det andra rummet, ska det finnas gamla besprutningsapparater framöver.
– Allt är inte klart här inne ännu. Vi har ett rum till där vi ska ha lite andra saker som olika handredskap, säger John.
Han är nöjd över att föreningen lyckats få ihop en bra samling bland annat genom donationer och att folk har varit villiga att deponera saker i museet. Örjan och Kristina Sjöström har bland annat donerat en hel del till Veterantraktorklubben.
– Vi vill bevara kunskapen och maskinerna som användes förr, säger John.
I huset där flera traktorer står finns också ett stort hjul lutat mot väggen.
Vad är det där?
– Vi är inte säkra men vi tror det är en vandring som drogs av hästar, säger John.
Skördeapparater på loftet
Det är viktigt för klubbe att värna om de gamla jordbruksmaskinerna, redskapen och framförallt de arbetssätt som man använde förr.
– Vi vill bevara de gamla redskapen för att kunna förklara hur de fungerar och hur man använde dem förr, säger John.
På loftet i tröskhuset har man därför valt att samla gamla skördetröskor och andra skördeapparater.
– Det är allt från saker som drogs av hästar till självgående tröskor. Vi har bland annat ett handvevat tröskverk, som troligen är från någon gång på 1800-talet och ett Sampo-tröskverk. Just Sampo-tröskverk finns det många kvar av ännu, säger han.
I ett annat hörn står en vedeldad spannmålstork för torkning av säd i säckar. Den kommer från Lumpo och är från 1950.
Det äldsta föremålet som finns i samlingen är en hjulaxel helt gjord i trä.
– Lager och allt är av trä. Men vi vet inte hur gammal den är så det skulle verkligen vara roligt att få veta, säger John.
Föreningen har också fått en skrinda som Lars Sjöström gjorde som elevarbete på Lantmannaskolan 1947.
– De flesta skrindor som vi sett på har varit i så dåligt skick men så fick vi den här och det passar ju bra eftersom den är gjord på gården, säger John.
Eftersom det finns en hel del maskiner och andra saker i museet som ännu inte katalogiserat och dokumenterat är det nu dags för det arbetet.
– Vi vill också få skyltar till sakerna där man kan läsa om vad det är och vad sakerna användes till, säger John.
Bygger på
Eftersom Veterantraktorföreningen nu har tre byggnader som de använder så arbetar man med att få ordning och reda i museet.
– Då vi började 2008 hade vi en byggnad dit vi koncentrerade verksamheten, museet började iordningställas under 2016. Nu har vi fått så många donationer så vi är tacksamma för att vi fått fler utrymmen. Bland annat har vi tagit tillvara saker från Haga kungsgård och Västra Saltviks lantmannagille, säger John.
Sakta men säkert har klubben arbetat med att få till museet på bästa sätt. Man samlas varje tisdagskväll för att jobba i museet.
– Ibland samlas de som har möjlighet också på onsdagar.
Just i kväll har medlemmarna samlats för att städa i de olika byggnaderna och även ändra om lite.
Yngst i kvällens gäng är Jakob Lindholm som är på plats tillsammans med pappa Dan Lindholm.
Med sig har de Jakobs gammelmorfars traktor från 1960, en Fordson Power Major som Jakob brukar övningsplöja med.
– Den används också i småsysslorna på gården, säger pappa Dan.
För att få in pengar till verksamheten ordnar Veterantraktorföreningen också olika jippon.
– Vi har veterantraktorplöjningar och så har vi traktorpullingstävlingar. Men vi ordnar också julmarknader här tillsammans med 4H-gården, säger John.
Fakta
Hästvandring eller enbart så kallad "vandring" (ibland "kreatursvandring") var en anordning som användes för överföring av dragkraften från ett djur, vanligen hästar men också oxar eller åsnor, via en transmission för drivning av olika typer av maskiner som tröskverk, uppfordringsanordningar för transport av malm och vatten ur gruvor och liknande. (Wikipedia)
Nina Eriksson