Vanliga fallgropar vid rekrytering och hur du undviker dem

  • Bild

Att hitta rätt person för jobbet är inte en helt enkel uppgift. Även med de bästa intentionerna kan rekryteringsprocessen innehålla fallgropar som leder till misslyckade resultat. Och därmed en kostnad i både tid, pengar, effektivitet och glädje på bolaget. Du kanske tänker ”hur svårt kan det vara?” och hittar genvägar för att nå ditt mål. Du kanske också sedan insett hur mycket en felrekrytering kostar.

Efter att ha träffat otaliga chefer och mött deras frustration kring rekrytering delar jag här med mig av några vanliga fallgropar och tips på hur du kan undvika dem:

 

1. Ingen behovsanalys är gjord
”Vår förra medarbetare gjorde ett toppenjobb så vi försöker hitta en kopia av hen”. Men behöver du egentligen ersättningsrekrytera? Vart är ditt företag på väg? Vad behövs för kompetenser för att nå de målen?

Tips: Fokusera på både bolagets kort- och långsiktiga mål. Behöver ni kanske möta ny teknik? Finns någon internt som skulle älska jobbet?

 

2. Otydlig kravprofil
”Skit ut ger skit in” brukar jag lite skämtsamt säga. Men faktum är att en av de största fällorna är att inte ha en tydlig kravprofil. Om du inte exakt vet vilka kompetenser och egenskaper som krävs för rollen, kan det leda till att fel personer söker jobbet. Och du kanske förvisso träffar många trevliga kandidater som kanske t o m påminner om dig själv. Men var det verkligen det ni behövde? En kopia av dig?

Tips: Lägg tid på att noggrant definiera vad rollen innebär och vilka färdigheter som är nödvändiga. Vilka personliga egenskaper behövs för att lyckas i rollen? Vilka egenskaper saknar gruppen idag? Vilka kompetenser kommer behövas för att nå de långsiktiga målen?

 

3. Överbetoning på CV och erfarenhet
Att stirra sig blind på kandidaternas CV:n och tidigare erfarenheter kan leda till att du missar potentiellt fantastiska anställda. Du kanske missar den oslipade diamanten.

Tips: Använd intervjuer och tester för att bedöma kandidaternas potential och kulturpassform snarare än att bara fokusera på deras erfarenhet.

 

4. Du tycker intervjun är ett trevligt samtal 
”Kaka söker maka” osv. Oj så många kandidater jag mött efter att de haft intervju med chefen. Eller… enligt dem var det nog ingen intervju. Mest chefen som pladdrade på. Kandidaten förstår inte heller vad tjänsten på riktigt innebär, men har fullt klart för sig hur bra det går för företaget… Medan chefen sen säger ”hen är en perfekt kandidat, vi pratade samma språk! Skulle lugnt kunna tänka mig att ta en bira med hen på någon aw!”

Tips: En intervju är ett strukturerat samtal där du inte bara på ett ärligt sätt ska sälja in ditt bolag och tjänsten. Du ska utifrån kravprofilen säkerställa att kandidaten matchar ditt behov. Du har två öron och en mun. Det betyder att du aktivt ska lyssna på kandidaten. Och ställa öppna frågor…och genuint nyfikna följdfrågor. 

 

Fallgroparna är så många så jag återkommer i nästa inlägg med ytterligare tips vid vanliga fallgropar. Behöver du hjälp med din rekrytering? Hör av dig i så fall, så hjälper jag dig. Allt gott!

Bild

Tina Jobbåland

 

Läs mer på Jobbåland