Graham Robins, projektledare för besökscentret, berättar att namnet på den så kallade basutställningen är ”Mötet mellan två världar”. Namnet, som har varit detsamma sedan man började arbeta med konceptet 2018, syftar till flera olika innebörder. Dels mötet mellan ålänningar och militärer, dels mötet mellan lilla Åland och det stora imperiet, samt bland annat mötet mellan ryska militärer och åländska kvinnor och militärer och civila.
Daniel Andersson , arkitekt vid Fastighetsverket, har ritat besökscentret. Han berättar att han inte hade någon egen koppling till Bomarsund före projektet.
– Men efter att ha arbetat med Graham så upplever jag att jag lärt mig väldigt mycket, säger Daniel Andersson med ett skratt.
Placeringen av själva besökscentret härstammar från fästningens historia. Grusvägen utanför var en del av den väg som ledde upp till fästningen.
– Det här besökscentret är min tolkning av historien och hur man kan förkroppsliga den i en byggnad, säger han.
Utställning i fyra delar
Basutställningen är uppdelad i fyra delar. Den inleds med stormaktspolitiken som visar hur Ryssland utvidgar sitt territorium och när militären anländer till Åland, därefter följer relationerna mellan ålänningar och ryska militärer. Den tredje delen handlar om Bomarsunds uppbyggnad och den sista delen behandlar slaget vid Bomarsund och konsekvenserna av det.
– Ryssland hade en ganska aggressiv utrikespolitik som började med Peter den store. Om man ser på dagens världsläge kan man faktiskt säga att den hänger kvar än i dag, berättar Graham Robins.
Tanken med utställningen är att i bildmaterial visa militärer och ålänningar. Historien berättas av våra två ciceroner Jon Henriksen och Siri Donning, som guidar besökaren genom utställningen. De berättar om ålänningarnas liv med militären, om byggandet av Bomarsunds fästning och om kriget i Östersjön. Man har valt att endast ha ett fåtal historiska föremål i utställningen. Förutom det rörliga materialet och föremålen finns även modellbyggen av både fästningen och skepp. Två mindre modellbyggen av fästningen visar det dagliga livet.
– Ett intressant fakta är att det fanns kvinnor i Bomarsund, vissa soldater och officerare var gifta och fick ta med sina fruar, säger Graham Robins och pekar på de små miniatyrkvinnorna som befinner sig tillsammans med männen i modellfästningens olika rum.
På utställningen finns flertalet målningar av Karl Emanuel Jansson som ska ge besökaren känslan av den åländska allmogemiljön och hur folk levde.
Det finns tio stycken litografier från Ålandsbankens samling som är en del av utställningen. Litografierna kommer att bytas ut troligtvis varje år och rotera med andra litografier från samlingen eftersom de är ljuskänsliga.
Roligt för barnen
Eftersom det finns så många berättelser om Bomarsund konstaterar Graham Robins att det aldrig varit en tanke att alla dessa ska rymmas i utställningen.
– Den ska fungera som en portal till själva området. Vi vill och hoppas att det ska kunna fortsätta utvecklas. Enligt mig borde vi satsa på aktiviteter för barn. När jag har guidat barn så har jag märkt att det bästa sättet att göra det på är genom att göra det till ett spel eller en lek, säger han.
Besökscentret erbjuder inte guidade turer, utan tanken är att filmerna fungerar som guide för besökarna.
– Tanken är att familjer och barn ska känna en närhet till berättelserna då ett barn (Siri Donning) är med och pratar och ställer frågor i filmerna. Det är egentligen filmerna som bär hela utställningen, säger Graham Robins.
Graham Robins berättar att när kungaparet var på besök var det fint att se hur engagerad och överraskad H.M Konung Carl XVI Gustaf blev av hur stort Bomarsund varit och hur mycket historia som fanns där.
– Dessutom har vi gjort praktiskt taget hela projektet samtidigt som coronapandemin. Det har lett till en del svårigheter med till exempel planering och möten via Teams, säger Graham Robins.
– Jag hoppas att det här är början på ett fokus på Bomarsund som område, det finns ännu flera utvecklingsmöjligheter och särskilt för att engagera barnen och låta dem upptäcka Bomarsunds historia på ett lekfullt sätt, säger han.