Utställningen i bibliotekets foajé är ett samarbete mellan Husö biologiska station, Ålands natur och miljö, Ålands vatten, Ålands naturskola, Nätverket bärkraft, Gottby daghem och fjärdeklassarna på Vikingaåsens skola.
Barnen bidrar med de konstnärliga tolkningarna i form av bilder av abborrar och fyrar, gjorda i blandteknik.
– Först målade vi bakgrunden och sedan abborrarna som vi limmade fast, berättar Nova Ström.
Fyrbilderna är gjorda på liknande vis, fast fyrtornen är skapade av rivet papper.
Barnen är överens om att naturen är en både viktig och rolig plats. Man kan leka i den och klättra i träd och ibland ramla ned, säger någon.
Barnen på Gottby dagis har skapat två kartongakvarier. Det ena har rent vatten med färgglada levande växter, medan det andra är nedsmutsat med skräp på botten.
Undervattensbilder
En som vet mer om hur det se ut på Östersjöns botten är Tony Cederberg, amanuens på Husö biologiska station. Dess bidrag till utställningen består bland annat av ett bildspel med undervattenfoton.
– Vi arbetar med att kartera undervattensmiljön. För att veta vad vi behöver skydda måste vi veta hur det ser ut. Ju mer vi förstår desto villigare blir vi att anstränga oss för att skydda miljön.
Forskningsstationen medverkar i forskningsprojektet Biodiversea, tillsammans med bland annat Åbo Akademi. Biodiversea är Finlands största samarbetsprojekt för att trygga Östersjöns biologiska mångfald. Dess mål är att effektivisera skyddet av den marina miljön och främja en hållbar användning av naturresurserna i havs- och kustområden.
– Det går ut på att kartlägga läget för hitta sätta att återställa utsatta områden. Vi tittar även på genetiken, hur olika arter kan skilja sig åt i olika delar av Östersjön.
Rent dricksvatten
Ålands vatten och dess informationskanal Vattenskydd.ax berättar om arbetet med att förse Åland med rent dricksvatten. Ålands Vatten producerar dricksvatten till runt 75 procent av Ålands befolkning. Råvattnet hämtas i de tre vattentäkterna Dalkarby träsk, Långsjön och Markusbölefjärden.
– Vi vill öka medvetenheten om processerna bakom att skapa en hållbar tillgång till dricksvatten, säger Ann Nedergård, projektledare för vattenskydd och hållbarhetsfrågor på Ålands vatten.
Jessica Sundberg från Ålands natur och miljö och Elise Åkerblom hållbarhetslots på Bärkraft.ax, visar en affischutställning om vilka djur och växter ålänningarna röstade fram som de officiella landskapsarterna under Åland 100-firandet. Resultat blev fjärilen Apollofjäril, skalbaggen sjuprickig nyckelpiga, groddjuret större vattensalamander, makrofyten (vattenväxten) blåstång samt trädet vildapel.
Utställningen öppnar med vernissage i kväll klockan 18 och visas sedan till den 4 april.
» Ny utställning Jomala bibliotek
”Natur”
Medverkade: Husö biologiska station, Ålands natur och miljö, Ålands vatten, Vattenskydd.ax, Ålands naturskola, Nätverket bärkraft, Gottby daghem och Vikingaåsens skola.
Vad: Teckningar, blandteknik, affischer och foto.
Var: Jomala bibliotek.
Visas: Den 6 mars till den 4 april.
Vernissage: Den 6 mars klockan 18.
Övrigt: Ett seminarium med anledning av Östersjöns dag arrangeras på torsdag den 21 mars klockan 18:00 på Jomala bibliotek.