Allt som blivit stort och betydande här i världen har i begynnelsen fötts som en tanke, vidareutvecklats till en idé och en vision. Genom fokusering, målinriktning och hårt arbete och en beslutsamhet att aldrig ge upp har något småningom förverkligats.
RECENSION
Titel: Från knölar i marken till miljoner på banken Chips - ett åländskt industriellt företagsbygge
Författare: Jörgen Pettersson, Anders Mattsson
Förlag: Ålandstryckeriet 2008
Antal sidor: 176, rikt illustrerad
Marhällor: fyra
Det ovan nämnda gäller inte minst för alla stora industriella uppfinningar och innovationer, från Ford och Coca Cola till Microsoft eller Nokia. Ur ingenting har en ny väg framträtt.
De visionära ålänningar som under 1960-talet formade Ab Chips hade idén om att ur en råvara som redan fanns i rikt mått, potatisen, vidareförädla en produkt som inte fanns, det gyllene, saltade potatischipset.
Lars Mattsson, Knut Mattsson och Pehr-Olof Böckelman med flera hade oroat sig över att det traditionella jordbruket på den åländska landsbygden under tidigt 1960-tal visade en tendens att stagnera. Ett nytänkande måste till för att inte näringen skulle gå i stå samtidigt som rederierna med skapandet av den storskaliga färj- och passagerartrafiken - en nydanande idé cirka tio år tidigare - började skörda stora framgångar.
Fokuserat arbetslag
I boken/historiken "Från knölar i marken till miljoner på banken - Chips- ett åländskt industriellt företagsbygge" berättar Ålandstidningens redaktionschef Jörgen Pettersson och hans företrädare Anders Mattsson sannsagan om Chips från den skakiga starten 1969 till den norska storkoncernen Orklas övertagande år 2005.
Det är en fascinerande berättelse om framgångar och bakslag, om ekonomiskt svåra perioder då mörkret i framtidens tunnel var kompakt till ljusa tider med en ständigt pågående expansion och ekonomiska framgångar.
Det är historien om ett litet fokuserat arbetslag som växte med uppgiften och blev större. Om produktionsmetoder som förfinades och produkter som ständigt blev bättre och attraktivare på en växande marknad. Något som De Danske Spritfabrikker och Karl Fazer med sina specialkunskaper i början på ett avgörande sätt bidrog till. Grunden för allt var dock den högkvalitativa potatisen som trivs bra i de sandrika jordarna.
Åländsk Henry Ford
Om biltillverkaren Ford från början byggdes upp av Henry Ford, så fick den lilla chipsindustrin Sture Carlson. Någon kanske tycker det är lite löjligt och övermaga att göra den jämförelsen, jag anser det vara helt relevant.
För visst är Sture Carlson som ledare för Chips under drygt 25 år en central person i uppbyggandet. När han tillträdde som vd i januari 1979 hade han tidigare erfarenhet av att vara revisor i bolaget. Han säger själv i boken att hans övriga enda kontakter med Chips under 1970-talet var när han passerade fabriken på väg till Sund och Jussböle där mamma Anita var född och släktingar bodde.
Att Carlson då skulle komma att arbeta för Chips hade han inte en tanke på.
I boken beskrivs detaljerat hur Carlsons och hans många duktiga medarbetares företagsbygge från en liten fattig fabrik till en koncern värd hundratals miljoner euro gick till. Det är en berättelse om kreativitet vad gäller produktutvecklingen, affärsmannamässig framsynthet och en finslipad förmåga att kunna förhandla och vinna fördelar mot resursstarka jättar som Fazer och De Danske Spritfabrikker. Företagsköp, av bland annat svenska OLW, kom så småningom in i bilden liksom en expansion mot Norden och Baltikum.
Spännande intervjuer
"Från knölar i marken till miljoner på banken" bjuder på oavbrutet spännande läsning som knyter ihop sammanhangen för läsaren om vår kanske viktigaste landbaserade industri under senare delen av 1900-talet och början av det nya millenniet.
Som gammal journalist har jag naturligtvis en viss kännedom och kunskap om Chipsbolagets utveckling - men den har varit fragmentarisk. Petterssons och Mattssons bok, drivet skriven med god blick för både detaljer och små anekdoter, ger hela bilden och sammanhanget så att säga på ett bräde
Ett företag är lika mycket värt som sina anställda och medarbetare, brukar det sägas. Speciellt intressant är därför det block i boken som innehåller intervjuer med anställda och nyckelpersoner under åren.
Jag fastnade särskilt för intervjun med Stig Carlsson från Haraldsby, "Lilla Stig" kallad, som började arbeta som truckförare och nu trettio år senare är allt-i-allo i fabriken. Han är med och ser till att allt är startklart på måndagsmorgnarna, och gör för säkerhets skull en inspektionsrunda på eget bevåg till fabriken varje söndag, nära som han har från hemmet i byn.
Värdefull historia
Jag tycker det är mycket värdefullt att historien om Chips, en företeelse mycket välkänd i det åländska medvetandet, nu fått en sammanhållen klädnad i ord på närmare 180 sidor.
Litet förbryllande är det därför att dagens Orkla/Chips verkar ställa sig kallsinniga till boken och inte riktigt vill kännas vid den. Det här är ju storyn om Chips fram till Orklas intåg så att säga.
För här kan väl inte finnas något "farligt"? Ska man kritisera något är det väl i så fall att tonfallet i skildringen är närmast översvallande positivt på sina ställen.
Hos Chips lika väl som på alla arbetsplatser har säkert funnits och finns personmotsättningar, konflikter, anställda som inte fungerat och passat in, folk som mått dåligt. I det stora hela talas det dock i boken mycket om den speciella sammanhållningen, "Chipsandan", som finns. Tecken på den är den årliga sammankomsten av pensionerade medarbetare.
Hoppas på fler
Jag hoppas att historiken om Chips nu banar väg för flera större skildringar av viktiga aktörer i det åländska näringslivet.
När ska den första stora sammanhållna berättelsen om den åländska jättefärjeepoken skrivas? Historien om Anders Wiklöf och Wiklöf Holding? Eriksson Capital? Och längre fram om innovationer som Tjudö Vingård och Ålands Bryggeri som producerar ölet Stallhagen? Fiskodlingen i industriell skala?
Ålandstidningens förre chefredaktör Jan Helin, numera chef på stora Aftonbladet, frågade sig en gång i en ledartext om vem som ska skriva den framtida berättelsen om Åland.
Ni, företagare och näringslivsmänniskor, kan bidra till den berättelsen genom att ge ut genomarbetade och layoutmässigt tilltalande böcker i stil med Petterssons och Mattssons "Från knölar i marken till miljoner på banken".
Illustrationerna och bildurvalet lyfter hela verket på ett mycket smakfullt sätt. Inte minst alla bilder på chipsprodukternas omslag genom tiderna.
Ålandstidningen