Förra våren tog Adam Cronstedt kandidatexamen i filmregi från Stockholms konstnärliga högskola (SKH). Sedan dess har han primärt arbetat med sin långfilmsdebut ”Klipporna vid havet”, som handlar om en 17-årig pojke från Polen som spenderar en sommar på Åland.
– Huvudpersonen Patryk kommer hit för att spendera sommaren på sin pappas gård. Här får han erfara sin första kärlek, och hamnar i ett triangeldrama med sin styvbror och sin barndomsvän, säger Adam Cronstedt och fortsätter:
– Filmen handlar om att vara kär för första gången, och att vara tonåring och inte riktigt veta vem man är. Men den är också ett möte med den nordiska sommaren.
Hyllning till åländska sommaren
Adam Cronstedts mamma är finlandssvensk och han har spenderat många somrar på Åland. Filmen, som han både skriver manus till och regisserar, är en hyllning till den åländska sommaren och kulturen, och för att kunna göra den rättvisa har han tagit sig hit tillsammans med sin fotograf Patrik Careland.
– Eftersom vi själva inte är ålänningar kändes det viktigt att komma hit och bygga ett arkiv med referensmaterial. Även att prata med lokalbefolkningen är en viktig del av processen. Jag kommer behöva revidera manuset när jag kommer hem baserat på vad vi upptäcker här, säger Adam Cronstedt.
– Ja, för att kunna ge rätt gestaltning behöver vi ta hjälp av ålänningar, vilket vi verkligen har fått. Alla har varit väldigt hjälpsamma och visat oss platser vi aldrig hade hittat annars, säger Patrik Careland.
Öppna i arbetet
Adam Cronstedt och Patrik Careland lärde känna varandra på SKH och har arbetat ihop tidigare, bland annat med kortfilmen ”Trap” som nyligen publicerades på SVT Play.
Innan de kom till Åland för det här projektet hade de inga färdiga inspelningsplatser planerade, men det första stoppet blev Önningebymuseet eftersom huvudpersonen i filmen har ett konstintresse.
– Och därifrån träffade vi människor som tipsade vidare om andra platser. Vi tycker det är viktigt att vara öppna i vårt arbete och tar tacksamt emot alla tips längs vägen, säger Patrik Careland.
I helgen befann de sig på Nygårds Skogsgrisar i Sund, som de potentiellt tänker kan vara huvudpersonens pappas gård.
– Vi blev tipsade om den här gården och föll för den direkt. Men det är inte säkert att någon av platserna vi besöker nu blir slutliga inspelningsplatser. Den här resan är ett sätt att studera miljöerna på plats, säger Adam Cronstedt.
Lokala skådespelare
Inför besöket efterlyste Adam Cronstedt lokala skådespelare som ville vara med i testfilmningarna. En av de som nappade var Jack Hancock.
– Jag läste att manliga skådespelare söktes till en långfilm på Åland och blev jätteglad, det är inte ofta sådana här möjligheter kommer på Åland. Sedan fastnade jag verkligen för att det är en hbtq-film, det är en film som känns väldigt rätt i tiden, säger han.
Efter provfilmningarna ska projektet utvecklas vidare, bland annat med hjälp av stöd från Svenska Filminstitutet och Konstsamfundet Finland.
– Det är många moment kvar, och detta är inte sista gången vi kommer till Åland. Jag hoppas att vi kan börja spela in 2026 och att filmen blir något många kan relatera till, avslutar Adam Cronstedt.