På Åland finns tre aktiva studerandekårer. Utöver Skåhla som är en förening för hela Högskolan på Åland finns Ålands Sjöfartsläroverks Nautiska Elevförbund och Studerandeföreningen för Hospitality Management. Tillsammans arbetar de för ett levande studieliv på Åland.
– Studielivet på Åland är ganska annorlunda jämfört med andra städer. Det finns inte ett särskilt utbrett studieliv i nuläget, men vi försöker få i gång ett, säger Cathrine Nybacka.
Skåhla är den förening som har flest medlemmar, men alla kårer har ett tätt samarbete sinsemellan.
– Vi brukar marknadsföra varandras event och hjälpa till när det behövs.
Alla studerande på Högskolan på Åland är välkomna på Skåhlas evenemang, och Cathrine Nybacka hoppas att många kommer på insparken.
– Det är vårt mest populära evenemang. Det brukar komma ungefär 60 till 80 studerande. Det är en trevlig dag för hela skolan och brukar engagera många.
Syftet är att de nya studenterna ska lära känna sina klasser och resten av skolan.
– Det placeras ut olika stationer med stationsledare runt om i staden. I lag ska de studerande gå omkring och samla poäng genom att göra uppgifter.
Cathrine Nybacka säger att uppgifterna kan vara lite pinsamma, men att det är viktigt att alla känner sig trygga och respekterade.
– En uppgift kan till exempel vara att sjunga en sång till en främling. Det är meningen att man ska skämma ut sig lite så att man kan öppna upp sig lite för varandra, men om man inte vill behöver man inte. Ingen tvingas till någonting, det viktigaste är att alla har roligt.
Om man vinner kan priset vara ett halarmärke som kan sättas fast på de halare som kåren brukar ha på sig på sina evenemang.
– Halarna är bra för att visa upp att vi finns och också för att skapa samhörighet med varandra.
Efterlängtat med evenemang
Förra läsåret kunde kåren huvudsakligen anordna digitala evenemang. Insparken är därmed väldigt efterlängtad, säger Cathrine Nybacka.
– Det känns riktigt kul att träffa både de nya studerande och de äldre som man inte har sett när man inte varit på plats i skolan.
Hon hoppas att de kan återgå till normala omständigheter under detta läsår.
– Vi ser fram emot att ordna mer aktiviteter och hoppas på att snart kunna gå tillbaka till hur det var innan corona. Då ordnades två event i månaden.
De brukar bland annat ordna pubkvällar, då de samlas i någon lokal.
– Vi har ingen egen studentpub, men de flesta krögare som vi har hört av oss till är positiva till kåren. De låter oss komma dit och ta lite plats, ha på oss våra halare, och kanske vara lite högljudda.
Hon har själv fått många vänner via kåren och tror att det är ett bra sätt att lära känna folk, speciellt för de studerande som inte ursprungligen är från Åland.
– Jag kände ingen när jag flyttade hit för två år sedan. Studerandekåren har hjälpt mig att hitta vänner och att ha saker att göra på fritiden. För de som inte har ett kontaktnät på Åland skapar det bra tillfällen att socialisera, där det är låg tröskel för att komma och vara med. Man kan komma som man är, ingen lämnas utanför.
Hon vet många andra som också fick vänner på Åland via studerandekåren.
– Många säger att de lärde känna varandra efter att de hamnade i samma lag på insparken.
Stort engagemang
Insparken är bara en av de saker som Skåhla ansvarar över. Året runt ordnar man flera evenemang och aktiviteter, säger Catherine Nybacka.
– Vi har ett innebandylag som tränar två gånger i veckan.
Kåren finns som stöd för de som studerar på Högskolan på Åland.
– Om man anonymt vill kontakta skolans ledning kan man göra det via oss.
I Skåhlas styrelse sitter just nu ungefär 20 personer, men alla som vill vara med är välkomna. Catherine Nybacka säger att det åländska studielivet har fördelar även om det inte är så utbrett.
– Eftersom det är ganska få med lär man känna varandra bra.
Hon uppmuntrar alla studerande att engagera sig i studielivet.
– Det är ett bra sätt att få ut det mesta av studietiden.
Skåhlas bästa tips för nya studerande
• Bunkra upp med snabbmakaroner, nudlar, pyttipanna och annan mat som går snabbt och enkelt att fixa ihop när det är ont om tid mellan föreläsningar och festen.
• Investera i en stor förpackning huvudvärkstabletter och vätskeersättning samt en stor kaffekopp för att orka med föreläsningar dagen efter en rolig kväll.
• Det finns alltid omtentor men aldrig omfester!
• Glöm inte att ta ledigt ibland! Man behöver pauser för att orka, så en fest eller en lugn kväll som paus i studierna är perfekt.
• Sy fast dina halarmärken i stället för att limma fast dem, kom bara ihåg att ta bort alla nålar innan du tar på dig halaren!
• Ett arbete behöver inte vara perfekt alla gånger, så länge man får in det i tid.
• Utnyttja studentrabatter! Många företag har även dolda studentrabatter om man frågar snällt.
• Cash is king!
• Ta inte studierna alltför seriöst, ingen idé att bli utbränd under studietiden så man inte kan jobba och få nytta av sin utbildning när den är avklarad.
• Se till att du vaknar till väckarklockan när du ska med båten till Åland.
• Glöm inte bort vänner, se till att hålla kontakten på något sätt så att om studierna blir överväldigande har man någon som kan stöda en.