Före pensionen var Gunnar Bjursell professor i genetik och biologi och arbetade främst med cancersjukdomar. Efter pensionen började han intressera sig för hur hjärnan påverkas av kultur, och under 90-talet bedrev han omfattande forskning inom kulturmedicin på Karolinska institutet.
Han har även grundat den akademiska webbplatsen ”Den kulturella hjärnan”, och i veckan gav han en föreläsning med samma namn på Alandica.
– Inom medicin glömmer man lätt bort kulturens påverkan på hälsan, men de positiva effekterna har varit kända länge. Förr tog man de sjuka till teatern i Grekland, säger han.
Höjda dopaminnivåer
Föreläsningen arrangerades av ÅMI, och handlade bland annat om hur hjärnans dopaminnivåer påverkas av att lyssna på musik.
– Forskning av hjärnan visar att dopaminnivåerna höjs lika mycket när vi lyssnar på musik som när vi till exempel äter god mat, säger Gunnar Bjursell och fortsätter:
– Man har också sett att lyssna på livemusik ger starkare effekt än att lyssna på radio. Det är därför viktigt att man ser till att ta del av liveframträdanden.
Ju tidigare desto bättre
Eftersom ÅMI arrangerade föreläsning var det mycket fokus på musik. Men samma effekter får hjärnan av all form av kultur, menar Gunnar Bjursell.
– Musikens påverkan på hjärnan är bäst studerad, men samma effekter får man av andra konstformer. Det viktiga är att hjärnan utsätts för kulturell stimulans.
Särskilt viktigt är det att barn får tillgång till att både utöva och ta del av kultur, påpekar Gunnar Bjursell.
– Kultur påverkar mognaden av hjärnan, språkinlärning och vår empatiska förmåga. Det är viktigt att kultur utgör en del av pedagogiken redan på förskolan. Ska man bara ta med sig en sak från min forskning är det att ju tidigare man får dansa och sjunga, desto bättre.