Sjöfarten har varit viktig för Mariehamn ändå från det att staden grundades år 1856. På sjöfartspromenaden, som är en av de stadsvandringar som erbjuds gratis i Mariehamn i sommar, berättar Gun Styrström om sjöfartens påverkan på staden.
– När staden grundades fanns det en regel att man bara fick bygga stenhus. Enda undantaget var Parkgatan, där fick trähus byggas. Den gatan blev fort populär, och ganska fort försvann regeln.
När trähus började byggas befolkades staden i allt snabbare takt.
– Kaptenerna och sjömännen flyttade in först, det var de som hade råd.
Att Mariehamn är en sjöfartsstad syns tydligt för den uppmärksamma.
– På 90-talet gick landskapsregeringen, Mariehamns stad och turistförbundet på Åland ihop för att profilera staden mer på sjöfarten.
Bland annat de pollare som står på Torggatan och den skylt som står på Torget som upplyser om avståndet till olika hamnar i världen är ett resultat av detta.
– Sjöfarten har alltid varit viktig, men på 1990-talet började man lyfta fram det i staden, säger Gun Styrström.
Byggt upp dagens Åland
Sjöpromenaden går upp längs Esplanaden. Där har flera välkända sjömän satt sina spår. Ett av de mest märkbara är minnesmärket för Gunnar Eklund och hans fru Ellen Eklund.
– Tillsammans med Henning Rundberg grundade han Vikinglinjen 1959. Det var starten för biltrafiken till Åland, säger Gun Styrström.
Möjligheten att ta sig fram och tillbaka till Sverige med bil var en viktig förändring i det åländska samhället.
– Bilfärjetrafiken har byggt upp det moderna Åland.
Att privatpersoner med bil kunde ta sig fram och tillbaka till Åland gjorde att turismen ökade markant.
– Hotell och stugbyar började byggas och det kom mycket nya människor till Åland. Också invånarantalet växte.
Efter Vikinglinjens introduktion i det åländska samhället började fler bilfärjor byggas.
– Skärgården genomgick en stor förändring i och med bilfärjetrafiken. Innan dess var det svårt att flytta större gods från en plats till en annan. Skärgården i dag är helt annorlunda än vad den var på 60-talet.
Gustaf Erikson
Promenaden fortsätter förbi minnesmärket till GE-villan, där Gustaf Erikson bodde under sin livstid.
– Huset byggdes i Lemström, men flyttades 1882 då Lemströms kanal byggdes. Gustaf Erikson köpte huset år 1915, då han kommit i land efter 30 år till sjöss, säger Gun Styrström.
Till en början använde Gustaf Erikson huset både som hem till sig och sin familj och för sin rederiverksamhet. När rederiet växte och han fick fler anställda byggde han ett separat hus på gården för rederiet.
– Han startade rederiet 1913 med fartyget Tjerimai. Rederiet växte fort. Som mest hade han 66 fartyg, varav 46 var segelfartyg.
– Han lovade att segelfartyg skulle finnas på havet så länge han levde, och det höll han.
Efter Gustaf Eriksons död 1947 tog Edgar Erikson över rederiet.
Den guidade turen avslutas vid statyn Havets Folk, med utsikt över Pommern. Segelfartyget donerades till Mariehamns stad år 1952 av Gustaf Eriksons ättlingar.
Edgar Erikson hade försökt sälja alla segelfartyg som var kvar i flottan, men misslyckades med Pommern.
– Det var tur, eftersom det i dag är en unik sevärdhet.
Sjöfartspromenaden sammanfattar stora delar av den betydande inverkan sjöfartskulturen haft på staden. Gun Styrström säger att det är en central del av den åländska kulturen.
– Sjöfarten satte Åland på världskartan