I fredags öppnade årets vårsalong på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Det är den andra salongen som den sedan år 2023 nya konsthallschefen Joanna Sandell Wright, bördig från Sibbo, varit med om att curera. När Ålandstidningen intervjuade henne förra året deklarerade hon sin ambition att bredda utställningen genom att ta in fler yngre utställare, och fler konstnärer med olika etniska bakgrunder och queera erfarenheter.
Men framför allt ville hon skapa en mer publiktillvänd vårsalong jämfört med upplagorna från åren innan hon tog över. Och det måste man säga att hon har lyckats väl med. Liksom i fjol bjuder årets vårsalong på en humörhöjande mix av olika tekniker, material, motiv och idéer.
Bastutält
Av nästan fyratusen ansökningar antogs 177 konstnärer, med 282 konstverk. Mest annorlunda är kanske den upplevelse i ett kringflyttande bastutält som Cristian Quinteros Soto erbjuder besökare att boka med honom.
Störst snackis har Elle Azhdaris riktiga tårta blivit på grund sin uppmärksamhetstiggande prislapp på en miljard kronor. Tanken är att tårtan surnar och ruttnar inifrån, under sin vackra rosa marsipanyta. Ett inte speciellt originellt grepp i utställningssammanhang.
Knasigast är Eva Högbergs 46 sekunder långa film där hon filmar sig med selfiekameran medan hon sjunger ”Summertime” för en flock råmande kor.
Virkade stubbar
Men här finns mycket fint också. Utställningen domineras av målade verk och textilkonst. Jag charmas av Sandra Magnussons ”Det var en gång en skog”, bestående av en virkade färgglada stubbar, i det suggestivt dunkla naturrummet.
Förutom ett fotografi av en kvinna med hummerhatt, är det befriande ont om AI-genererade verk. Kanske fascinationen för hur lätt det är att fuska håller på att lägga sig? Tvärtom imponeras man över graden av hantverkskunnande. Som Eva Larsson patinerade bronsskulptur ”Spejaren” eller Elizabeth Kettley Cronfalk vackra gravyr på mässingsplåt.
Lite politik
Krigen och den politiska oron i världen gör sig gällande i några verk, men det är ganska ont om politiska och aktivistiska verk i år. Det finns dock flera både roliga och intressanta tankar som materialiserats i konstnärlig form. Som Agnes Hjalmarssons ”Folkdräkt”, sydd av gula och blå ikea-plastkassar. Eller Maria Erlingssons ”The circle of life”, en mandala av sprutor, kanyler, ampuller från IVF-behandlingar.
Vårsalongen visas till den 27 april.