Det hela började med att Julia Waller en dag frågade sin farmor Ann-Christin Waller om hon visste hur nyckelpigan fått sitt namn. De fortsatte sedan fundera. Varför heter narcissen som den gör? Snödroppen?
När Julia Wallers familj flyttade till Amerika för ett år bestämde de sig. De skulle var och en på sitt håll utforska var olika blommors, djurs, planeters – ja till och med olika idrottsevenemangs – namn kommer ifrån. Svaren fann de bland annat i guda- och folksagorna och i Bibeln.
– När vi hade läst en saga skrev vi sedan till varandra och berättade om den, säger Ann-Christin Waller.
Det viktigaste var inte att vara så trogen de ursprungliga berättelserna som möjligt, även om stommarna huvudsakligen finns där, utan det handlade mer om att beskriva hur de upplevde sagorna och myterna.
– Vi satte in våra känslor, vad vi tänkte och ibland hänvisade vi till vad som hänt i våra egna liv.
Breven skickade de via mejl.
– Men vi fantiserade om att det var en blå fågel som kom med dem, säger Julia Waller.
Sagornas värld
Det första brevet Julia Waller skrev handlade om nyckelpigan, och det är också det första brevet i den bok de nu ger ut i egen regi. Hon berättar att namnet kopplas till att Jungfru Maria enligt katolsk tro kan låsa upp himmelrikets dörr, och att nyckelpigan är hennes lilla hjälpreda.
– Och kan den öppna himlens port kan den också öppna porten till sagornas värld, säger Ann-Christin Waller.
Hon tycker också väldigt mycket om barnbarnets brev om snödroppen.
– När Adam och Eva blev utkörda ut paradiset blev de väldigt olyckliga, men de fick tröst av snödroppen som Gud skickade. Den började växa när Eva grät, så det kom något fint ur Evas tårar, berättar Julia Waller.
I slutet av boken finns en lista med kluriga ord som Julia Waller sammanställt. Här kan man till exempel läsa att en skald är en författare som skriver på vers, att ambrosia är gudarnas mat och att underskön betyder sagolikt vacker.
Två författare
Ann-Christin Waller har tidigare gett ut flera böcker, bland dem berättelserna om Kollorna och ”På en trollsländas vingar” (med illustrationer av Anni Wikberg) som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris förra året.
Trettonåriga Julia Waller debuterar som författare men säger att hon alltid tyckt om att skriva både dagbok och fiktiva berättelser.
– Farmor och jag har alltid varit författarna i familjen och vi har länge pratat om att det skulle vara roligt att ge ut en bok tillsammans. Jag tycker att det som har hänt i historien är mer intressant att reflektera över än vad som ska hända i framtiden. När jag tänker på framtiden oroar jag mig eftersom vi har ett ansvar för den.
Julia Waller vill gärna uppmuntra andra att skriva. Alla har det i sig, säger hon. Det gäller bara att ta steget.
– Det spelar inte så stor roll vad man skriver om, man kan skriva precis som det är eller fantisera. Men alla har en fantasivärld som man kan gå till när man vill.
Ny dimension
I boken finns rikligt med illustrationer av den åländska konstnären och illustratören Bo Söderlund. De kom i kontakt med honom under ett av Nordens institut på Ålands evenemang.
– Jag tycker att hans bilder är väldigt fina, säger Ann-Christin Waller.
Förutom att läsningen öppnade myternas värld för dem och att brevväxlingen resulterat i en bok har relationen mellan barnbarn och farmor fått en ny dimension.
– Det här har gett mig ofantligt mycket, säger Ann-Christin Waller och får medhåll av Julia Waller.
Boken, som utkommer inom kort, riktar sig till alla åldrar.