Nu kickas niornas skrivtävling Scratch igång, ett underprojekt till Mariehamns litteraturdagar där en vinnare koras den 26 mars.
Årets skrivinspiratörer är skribenterna Norah Lång och Jorunn Lavonius som håller digitala workshops för alla högstadieskolor. Ålandstidningen träffar dem när det är dags att få niondeklassarna i Strandnäs högstadieskola och på Kökar att vässa sina pennor.
– Vi börjar med en presentation av oss själva så de ska få ett grepp om vilka vi är och varför vi ska prata om skrivande. Vi pratar om vår uppväxt och vårt skrivande under yngre år. Sen har vi övningar som handlar mycket om att hitta ingångar till det som känns lätt och lekfullt, säger Jorunn Lavonius.
– Vi vill att ungdomarna ska hitta det de själva bryr sig om, där finns gnistan. Sådant som hör till livet men som man kanske inte tror passar i skrivandet. Inget är för banalt, vi avdramatiserar att ta i pennan, säger Norah Lång.
Fullspäckad workshop
Norah Lång och Jorunn Lavonius lärde känna varandra som barn på musikläger i Lemböte och de delar sitt intresse för skrivande. I somras ledde de för första gången en skrivarkurs för tonåringar och den kommer tillbaka i år.
– Vi har riktat in oss på det här, vi vill jobba med ungdomar och skrivande, säger Jorunn Lavonius.
– Vi har det själva färskt i ryggen. Det fanns inte så många rum att hålla på med skrivande som ung på Åland. Vi hade tur som hade varandra i det men många sitter ensamma på sina kammare, säger Norah Lång.
När duon blev tillfrågade att vara årets skrivinspiratörer i Scratch tvekade de inte att tacka ja. Deras workshop består av två lektioner á 45 minuter fullspäckade med inspiration.
– Vi varvar tips och råd och sen får eleverna testa på själva. Vi hoppas verkligen att de får med sig mycket, säger Jorunn Lavonius.
– För att komma i gång är det bra att börja där man är. Vi tipsar om hur man kan hitta inspiration i sin egen vardag, i sitt eget språkbruk, dialekt och omgivning. Det behöver inte alltid vara så storslaget, det vardagsrealistiska är lika intressant, säger Norah Lång.
Att leda skrivövningarna digitalt på distans har gått förvånansvärt bra, tycker de.
– Det har inte känts så annorlunda, skrivande är en tacksam syssla på så sätt. Vi ser på skärmen när klassen sitter och skriver, då känns det som att man är där, säger Jorunn Lavonius.
Uppmaningen: dela skrivandet
Norah Lång och Jorunn Lavonius deltog själva i Scratch när de gick i nian och menar att tävlingen kan leda till att fler upptäcker skrivandet.
– Jag kommer knappt ihåg vad jag skrev men jag tog det på stort allvar, det kändes som att det var en av väldigt få chanser, säger Norah Lång.
Hur ser framtiden ut för det unga litterära Åland?
– Det kommer fortsätta leva, det har alltid funnits mycket litteraturintresserade här. Vår förhoppning är att utvidga nätverket och att fler ska känna sig manade att våga skriva, säger Jorunn Lavonius.
Vännerna har stöttat varandra i skrivandet sedan gymnasietiden och det uppmuntarar de andra att också göra.
– Jag hoppas att fler unga går ihop – ta plats och driv det! Men jag skulle också vilja att vuxna i ledande positioner inser att det behövs mer litterära mötespunkter och evenemang för unga, säger Norah Lång.
Deras skrivfilosofi:
– Var nyfiken på ditt eget skrivande, var inte rädd för att se det som något som pågår hela tiden. Det behöver aldrig bli en färdig text.
– Värdera inte dig själv, särskilt i tonåren tenderar man att vara självkritisk. Men ingen behöver läsa dina texter, de kan bara få finnas.
– Utgå från det som finns runt dig, till exempel det språk som talas. Det måste inte vara ”uppsatssvenska”. Ibland kan det gynna en text att ha ett helt annat språk än det korrekta.