”Kontraster” heter utställningen. I många av lappteknikens mönster läggs ljust tyg mot mörkt tyg så att olika geometriska figurer uppstår i kontrasten mellan dem.
Anja-Rita Fallström ställer ut stora lapptäcken, babytäcken och väggbonader i olika storlekar.
–Nu har många ungdomar öppna planlösningar där det kan eka mycket. Då är det praktiskt att ha något som kan dämpa ljudet, säger hon om bonaderna.
Hon har sytt hela livet, och säger att hon måste ”hålla på” för att må bra. Men axlarna sätter stopp för alldeles för långa arbetspass. Därför blir det flera kortare systunder på en dag i stället.
Mönstervarianter finns det hur många som helst, från hela världen. I USA är lapptekniken mycket populär. Där heter den scrap quilting.
–Nuförtiden finns det både tidningar och böcker.
Inspiration finns det gott om, men det är framför allt tygbitarna som styr produktionen. Anja-Rita Fallström köper inte mycket nya tyger. I stället får hon ofta tygrester och gamla kläder av vänner.
Stora lapptäcken
Framför allt använder Anja-Rita Fallström gärna herrskjortor i fina färger i sin lappteknik.
–Om jag har fått fyrkantiga lappar av mina vänner är det mest praktiskt att göra ett mönster med fyrkanter. Om jag får smala tygremsor blir det en annan teknik, till exempel blockhustekniken.
Sedan blir det ofta ännu mindre lappar kvar av tyget.
–Då måste man göra något av dem också. Man kan ju inte slänga något, säger Anja-Rita Fallström med glimten i ögat.
Med stora tygbitar går det att skapa stora lapptäcken.
–De är roliga att göra och det är en väldigt rolig teknik om man har tyger för den. Man kommer in i ett flowtillstånd när allt fungerar.
Små barntäcken brukar hon skänka till organisationer som sätter ihop babylådor och skickar till andra länder.
Vernissagen för utställningen ”Kontraster” hålls i Galleri Skarpans på torsdag kl 18–20. Därefter visas utställningen till den 1 mars.
Anna Jakobsson