Den nystartade kursen består av elva deltagare och fem ledare. Under en vecka kommer de att lära sig spela olika typer av musik där alla dagar fokuserar på ett specifikt tema inom praktiskt spelande.
– I dag har temat varit andning, hur man tänker på det och hur man kan använda sig av det i sitt spelande, säger kursledaren Zaida Ponthin.
Vid första ankomsten till folkhögskolan hör man tydligt att barnen tycker om att spela musik, och särskilt att få spela med varandra.
Genom entrén på det gamla röda huset hör man stråktonerna eka ut över den torra grusparkeringen. På insidan sitter Irma Åkesson på cello, Therese Bergknut på fiol, Freya Robertsson på fiol och Roxana Sörliden på fiol. De spelar kammarmusik tillsammans med cellisten och ledaren Lydia Eriksson.
Kammarmusik är enkelt sagt en musikalisk ensemble som spelar utan en dirigent, förklarar kursassistenten Emilia Eriksson.
Inne i salen sitter tjejerna vända mot varandra, och med blickarna strängt fokuserade på notpappren tar de sig igenom ett stycke klassisk musik.
De kommer en bit, pausar, ledaren kommer med tips. Sedan är de i gång igen.
– Det är väldigt kul, och lärarna är bra. Man lär sig mycket, säger tjejkvartetten.
Deltagarna får under kursens gång spela olika typer av musik i olika grupper. Musiken de spelar är klassisk musik och folkmusik, och alla får testa på alla stämmor.
– Vissa grupper får öva gehör och andra notläsning, vi improviserar också en hel del. Men det är väldigt varierande och alla får testa allt, säger Emilia Eriksson.
Lyckat första läger
I en annan sal sitter tre fiolspelande killar. Marlon Wu, Mario Lin och Jonathan Löfgren spelar ett stycke som heter ”Fiesta” tillsammans med altviolinisten och ledaren Vuokko Lahtinen.
– Det roligaste med att vara här är att få spela, det var ju därför man kom hit, säger Marlon Wu.
En dag på lägret består av mycket musik, deltagarna har i snitt fem sessioner om dagen som alla är omkring 45 minuter långa. På kvällarna har de andra aktiviteter så som lekar. Vissa kvällar får också deltagarnas föräldrar vara med.
Fast än det är första gången som kursen hålls, är ledarna överens om att det gått bra.
– I år ville vi sondera terrängen lite. Det har varit mycket planerande för att få allt att fungera, och många av planerna har vi fått göra här på plats, säger Zaida Ponthin.
– Vi har behövt använda all vår kunskap. Alla ungdomar har spridda behov och är på olika nivåer, vi vill att alla ska få testa allt och ha kul, det tycker jag vi har lyckats med, säger ledaren Cecilia Wickström.
Ledarna påpekar att det är lätt hänt att man ibland glömmer bort varför man är där – att spela musik och att musik är kul.
– Det är kul när man får det att fungera, att hitta det musikaliska, säger Zaida Ponthin.
– Tillsammans-spelet är viktigt. Det är vackert att kunna uppleva musiken och verkligen lyssna på klangen och känna på rytmen, säger Cecilia Wickström.