Kvällen före Rockoffspelningen på onsdagen har Arvingarna spelat på Allsång på Skansen. Även ett nytt album med släpp den 13 augusti är på gång.
– Men i dag är det festival! Det ska bli kul, säger Lars ”Lasseman” Larsson – keyboardist, gitarrist och sångare.
I samband med förra årets uteblivna jobb tog han och resten av bandet tillfälle i akt att göra något för fansen hemifrån. Resultatet blev sommarshowen ”Lassemans altan” – en livestreamad produktion direkt från Lars Larssons egen altan.
Responsen var bra. Så pass bra att Kanal 7 ville göra ett julprogram med bandet. ”Arvingarnas jul – hemma hos Lasseman” tog form och sändes i julas.
– Vi slog tittarrekord på Kanal 7 det året, vilket var väldigt roligt. Vi har spånat idéer kring att göra något sådant här i många år, säger Lars Larsson.
Det är så brett Arvingarna jobbar i dag, berättar Tommy Carlsson.
– När vi bara körde dansbandsspelningar nådde vi inte hela vår publik. På det här sättet hittar vi fram till fler.
Krogshower är en annan viktig del av bandets aktivitet.
– Med dem får vi möjlighet till mer prat, show och berättande mellan låtarna. Vi hoppas på fler tevegrejer också, säger Lars Larsson.
Basisten och sångaren Casper Janebrink nickar.
– Det är under krogshowerna vi verkligen får chansen att leva ut våra ”inre demoner” och allt annat vi tycker om med underhållning!
Körde fast
I 30 år har Arvingarna skrivit låtar tillsammans. 19 album, ett 20-tal låtar på Svensktoppen och tre grammisar har man hunnit med sedan dess. 1993 vann bandet Melodifestivalen och kom på sjunde plats i Eurovision Song Contest med låten ”Eloise”. Därefter har medlemmarna kommit tillbaka till tävlingen 1995, 1999, 2002, 2019 och så sent som i år med låten ”Tänker inte alls gå hem”.
Men mellan framgången med ”Eloise” och i dag har Arvingarna också agerat helt vanligt dansband – vilket innebär en hel del covers, en hel del kringresande på dansevenemang och partypublik att underhålla framför allt annat. Ett slitigt leverne som inte alltid går att kombinera med strävan efter att sätta den egna musiken högst på prioritetsordningen.
– Det var så mycket fokus på allt utanför musiken, säger Lars Larsson.
Det körde fast lite, säger Tommy Carlsson.
– Men på våra shower nu är det de bästa av våra egna låtar som står i ljuset.
Det är kanske just det de riktiga fansen efterfrågat i många år, men inte riktigt fått, erkänner Casper Janebrink.
– Nu skriver vi själva nytt material emellanåt, och får mycket skrivet åt oss också.
Ny våg av unga lyssnare
Sedan några år tillbaka har Arvingarna gått från att vara sin stadiga fyrmannaskara på scen till att lira med ytterligare fyra musiker.
– Vi har drömt länge om att göra något större, med fler musiker på scen, säger Casper Janebrink.
Medverkan i Melodifestivalen 2019 och 2021 har också gett bandet ett uppsving. Barn går runt och sjunger på ”Eloise”, eller känner igen medlemmarna på gatan och vill ta foton med dem. Dessutom har Arvingarna gästat ”Sommarlovsmorgon”, och Casper Janebrink deltagit i ”Kändisbarnvakten”.
– Vi har fått en ny våg av unga lyssnare. Deras föräldrar har säkert också lyssnat på oss som unga. Vi har aldrig strävat efter att vara creddiga, utan folkliga, säger Casper Janebrink.
Det känns verkligen som att ni går över generationsgränserna – precis som låten ”Eloise”. Om ni skulle skriva en låt här och nu med ett annat tjejnamn, vilket namn skulle ni välja?
– Alexandra, säger Kim Carlsson, gitarrist och sångare.
– Monika, säger Casper Janebrink.
– Freja, säger Tommy Carlsson.
– Livia, säger Lars Larsson.
En andra familj
Efter 30 år av spelande tillsammans känner medlemmarna varandra väldigt väl.
– Vi är rätt bra på att stötta varandra och kan prata med varandra om nästan allt. Ibland råkar privata problem komma med på turnén, och då har vi överseende med det, säger Tommy Carlsson.
Förr behövde medlemmarna ofta bo i samma turnébuss och ”jobba ovanpå varandra hela tiden” – något som skapade spänningar, trots att bandet var och är som en andra familj.
– Alla hade så olika tempo i kroppen, vilket kunde skapa irritationsmoment. Nu har vi andra som bestämmer om det som finns utanför musiken, och vi kan ha kul och fokusera på mötet med publiken i stället, säger Casper Janebrink.