”Glimtar från Kökars skolhistoria och samhällsutveckling – lärande, bildning och försörjning 1890–1950”, heter en ny bok av Anita Lundin och Sylvia Sundström.
– Kökars första skola byggdes 1904 i Karlby. 1913 byggdes den andra, i Österbygge-Hellsö. På den tiden fanns inga broar så det behövdes två skolor för att alla elever skulle kunna ta sig till skolan, säger Sylvia Sundström och fortsätter:
– Man talar ju om striden mellan öst och väst här på Kökar och jag tror att striden egentligen handlade om de två skolorna. För när den andra byggts, blev det fred.
Båda gifte sig på Kökar
Bokprojektet är inspirerat av och delvis baserat av Folke Engströms forskning om sin släkting Karl Ideman.
– Karl var en ung lärare från Brändö som kom till Kökar år 1900 och blev den förste läraren på skolan i Karlby. Han gifte sig med en Kökarskvinna inom ett år och blev kvar på ön.
1950 restes en porträttbyst i brons, skulpterad av konstnären Albert Jorpes, av Karl Ideman vid Karlby folkskolas 50-årsjubileum.
På den andra skolan i Hellsö blev Eufemia Karlberg lärare.
– Även hon gifte sig inom ett år med en Kökarsbo, en bonde vid namn Karlberg på Österbygge. De nya skolan byggdes också på en tomt på Österbygge.
Kökar hade två skolor till 1968 då skolan i Karlby blev ensam kvar.
Hela samhället
I boken beskriver författarna även livet och samhället för 100 år sedan för att ge bredare rundmålning av Kökar.
– Vissa år fanns det alldeles för många elever. Stundtals har Kökar haft uppåt 900 invånare. Det har varit jätteintressant att fördjupa sig i Kökarbornas kamp för sin bildning. Skolorna har alltid betraktats som mycket viktiga här på Kökar.
I ett brev beskriver Anita Lundin tankarna bakom boken: ”Vi vill dela med oss av minnen, öka förståelsen för och betydelsen av gamla tider och den kunskapsutveckling som vi må se tillbaka på. Att gå tillbaka i tiden och förstå livsbetingelser, den politiska miljön, kulturella värden och sociala situationer i Finland, dit också Åland och Kökar hör, har varit en drivkraft i skrivandet”.
Boken innehåller även en hel del bilder från Kökars folkbildningshistoria.
– Boken ges ut av Kökars hembygdsförening och vi räknar med att ha ett boksläpp inom kort, i god tid före jul, säger Sylvia Sundström.