Ungefär 100 personer från hela Norden tagit sig till Bassholmen i Bohuslän för att tillbringa en vecka på evenemanget Vinden drar. Där kommer de att umgås, bada, och segla.
Vinden drar startades år 1985 av Ålands skötbåtsförening.
– Vi hade just fått klart storbåten Cajsa och funderade över hur man kan få ungdomar intressarade av de traditionella allmogebåtarna.
Så startade Vinden drar, och nu är det 35 året gillt. Med segelsumpen Jehu har Astrid Olhagen och flera andra skötbåtsentusiaster nu seglat två veckor genom Göta kanal fram till Bassholmen.
– Vi är ungefär 10, 15 stycken här från Åland, och ännu fler från skötbåtsföreningen. Föreningen har många medlemmar som inte är bosatta på Åland, som också är här, säger Astrid Olhagen.
Olika båtar
Vinden drar pågår i en vecka, mellan 4 och 11 juli. Hittills har deltagarna bland annat fått ta del av en föreläsning, fått en presentation av holmen, och åkt på utflyktsseglats.
– Några kom med och seglade till Gullholmen, som ligger i ytterkanten av den bohuslänska skärgården, säger Astrid Olhagen.
I Bohuslän är tradtitionen kring allmogebåtar väldigt utbredd.
– Det är trevligt att vara inbjuden hit, här finns fina flytande båtmuseum, säger Astrid Olhagen.
Hur de traditonella allmogebåtarna byggs varierar mycket från plats till plats. Astrid Olhagen säger att en stor fördel med Vinden drar är att se de olika typerna av båtar.
– Båtarna är anpassade till sin miljö. De från Österbotten är byggda för att klara av att vara på isen, och i Norge för att klara av Atlanten.
Även den åländska båten Jehu är unik, säger Astrid Olhagen.
– Det finns ingen annan likadan båt som är i användning. Den är byggd enligt modell från 1700-talet, efter båtar som fiskuppköpare använde för att föra levande fisk över havet.
Båtens originalitet gör den till en intressant syn för många.
– Jehu är jättespännande för alla här, det finns ingen liknande.
Båtarnas likheter och skillnader är en del av vad Astrid Olhagen tycker gör Vinden drar till vad det är.
– Alla här är oerhört intresserade av den här typen av båtar. De har väldigt mycket gemensamt men har tillräckligt mycket som skiljer dem åt för att det ska bli intressant.
Hela vägen till Danmark
När Jehu har varit veckan ut vid Bassholmen fortsätter seglatsen. Båten ska övervintra i Roskilde i Danmark. Nordiska kulturföreningar har gemensamt nominerat den nordiska klinkbåtstraditionerna till Unescos immatertiella kulturarv, och beslutet om det blir en del av listan kommer att tas i höst.
– Om det blir ett kulturarv planeras ett firande i Roskilde i vår. Där finns redan båtar från alla nordiska länder förutom Åland, så vi tyckte att det var en bra idé att segla hela vägen dit redan nu.
Chansen att nomineringen går igenom ser hon som ganska stor.
– Jag tror att det är en ganska god chans.
Den långa seglatsen planeras vara klar i slutet av nästa vecka.
– Min plan är att vara tillbaka på Åland till sjödagarna, säger Astrid Olhagen.