Ett sätt att hålla sina nära och kära närmare. Men förutom det, vad är Facebook och vad använder vi det till?
Kartlägg ditt sociala liv på nätet, så kallat social networking. Det är det som Facebook går ut på. Men hur har det blivit så populärt?
Jag bjöd in de ivriga Facebook användarna Natalia Rickne och Daniel Hellman till redaktionen för att höra vad folk sysslar med på just Facebook.
För både Natalia och Daniel fungerar communityn som ett verktyg att hålla kontakten med och hålla koll på vad vänner sysslar med.
Facebook boom?
-Alltså det har blivit helt sjukt stort på den senaste tiden. Nästa steg är väl att det tar över Lunarstorm! Förut var det mest äldre som använde Facebook, det är först nu som "fjortisarna" har upptäckt det, säger Daniel.
Facebook verkar nästan vara som en egen, social värld. Man kartlägger sitt liv och sitt sociala nät genom att uppdatera vad man gör, har gjort och ska göra.
-Det är bra för man behöver inte vara särskilt data- kunnig för att kunna skapa en egen hemsida där vänner kan hålla sig uppdaterade med vad som händer i ens liv.
Man kan ladda upp bilder, skriva till varandra och en massa annat, säger Natalia.
Privatlivet
På Facebook kan man själv bestämma vem man blir vän med och därmed också till vem man ger tillgång till ens privata sida där man bland annat kan ladda upp bilder och prata med vänner.
-Man får helt enkelt akta sig för vad man skriver om man inte vill berätta för hela världen vad som pågår i ens liv, säger Natalia.
Lagom är bäst
-Det finns sådana som hamnar i ett så kallat Facebook träsk. Jag läste om en kille tidigare som loggade in sjukt många gånger per dag.
Det första han gjorde på morgonen var att logga in, sedan en gång till på väg till jobbet och sedan ett flertal gånger på jobbet, berättar Daniel.
-Det är säkert lätt att bli beroende, precis som med Nintendo, säger Natalia.
Ingen nämnd, ingen glömd
I verkligheten behöver man ju inte vara så definitiv med vem man är vän med, antingen är man vänner eller så inte. Annat är det på Facebook.
Kategoriseringar som till exempel "Top friend" funktionen, ska man bara blint acceptera alla förfrågningar för att vara snäll, eller får man vara kritisk, som i verkligheten?
-Man ska nog vara försiktig med vem man blir vän med, även online. Man behöver inte acceptera sånt om man inte vill.
-Man får nog ta aktiviteten på Facebook med en stor nypa salt! Det finns en kille som är vän med alla mina vänner. Hank Hangcock heter han. Ingen vet vem det är, de e ju lite skumt, säger Daniel.
"Enough with the poking, let's just have sex."
Vad är grejen med poking?
-Jag har faktiskt aldrig använt den funktionen! Jag brukar bli pokad och inte göra så mycket åt det, jag vet inte ens vad det handlar om, säger Natalia.
Förutom att hålla kontakten med nya och gamla vänner kan man ansluta sig till olika grupper på Facebook.
Natalia är inte med i en enda grupp medan Daniel har startat en!
-Den heter "Tillbaka med Alvas". Jag vet att det aldrig kommer att hända, men det är ett sätt att hylla den fina tid som vi fick med den trevligaste nattklubben jag varit till.
Vanligen använder jag mig inte av de tusentals funktionerna som finns. Jag gjorde ett "My stripper name" test en gång med namnet Nick Iron Hammer som resultat, skrattar Daniel.
-Ja sådana testen är ju alltid kul! Som vem man är mest lik i Mumindalen och alla andra kändistest, som vem man är i friends, säger Natalia.
Hur ser framtiden ut för Facebook?
-Den största hysterin kommer att lägga sig, men Facebook kommer att vara kvar, är Natalia och Daniel eniga om.
Tack och lov! Jag orkar inte skriva ordet Facebook en gång till.
Facebook ordlista:
Community-Facebook och Lunarstorm. Ett samhälle eller en gemenskap på nätet.
Lunarstorm-En community som blivit brädad av Facebook.
Förfrågning-Om du vill bli vän med någon, gå med i en grupp eller dylikt så skickas en förfrågan som sedan ska accepteras eller förkastas av motparten.
Poke-För er som inte hajjat ännu, ett sätt att flirta på Facebook. Den pokade kan sedan poka tillbaka, och så håller det på.
Ålandstidningen