I sommar visar Mariehamnsmuseet utställningen ”Sjöfarare och kaptensgårdar i Mariehamn” med anledning av Tall Ships Races (TSR).
Utställningen består bland annat av en samling flaskskepp, och i samband med TSR-veckan har man utökat den med ännu fler flaskskepp av den kubanska konstnären Roberto Luya.
– Den här veckan håller vi extraöppet och tänkte att det då vore roligt att bjuda hit Roberto och utöka utställningen, säger Guy Schåman, ordförande för Miniatyrstadens Vänner som upprätthåller Mariehamnsmuseet.
Tidskrävande arbete
Roberto Luya är från Kuba, där han arbetade som arkitekt fram till att han blev introducerad till flaskskeppskonsten 1991. Sedan dess har han försörjt sig på sina flaskskepp.
– Det var en man som lärde mig konsten i början på 90-talet, och jag insåg att arkitekturen är ganska lik den jag jobbade med tidigare. Att tillverka skeppen är som att lägga ett pussel, och när man väl har knäckt tekniken är det väldigt roligt, säger han.
Men även när man knäckt tekniken är det ett pilligt och tidskrävande jobb.
Bild
– Att tillverka ett skepp tar cirka tre veckor. Och att sedan få in skeppet i flaskan tar ytterligare en vecka, berättar Roberto Luya.
Visar hur man bygger egna
Robero Luya har besökt Åland flera gånger tidigare i samband med sjödagarna. Eftersom han själv seglar och har volontärjobbat på TSR flera gånger, tyckte han att den här veckan vore ett bra tillfälle att komma tillbaka.
– Det kändes som ett passande tillfälle att komma hit och ställa ut flaskskeppen nu, säger han.
I veckan ska han även passa på att volontärjobba på TSR.
– När fartygen anländer här i Mariehamn ska jag hjälpa till lite, parallellt med att jag sitter här på museet och tillverkar nya flaskskepp, säger han.
För den som är intresserad av att läsa sig hur man bygger egna flaskskepp visar Roberto Luya gärna. Han kommer sitta på museet och arbeta med dem varje dag fram till utställningen slutar den 31 juli.