I veckan befinner sig Finlands Fyrsällskap på Åland för att göra research inför deras nästa bok, som ska handla om Ålands sjöhistoria.
Med hjälp av landskapsarkivet och privatpersoners samlingar av exempelvis brev hoppas man samla ihop så mycket information som möjligt om bland annat gamla lotsstationer, sjömärken och fyrar.
– Ålands sjöhistoria är möjlig att följa i alla fall 1500 år bakåt, vilket gör att det finns mycket material att tillgå. Vi har redan lyckats samla ihop en del information, men nu är vi här för att komma åt sådant som inte går att hitta på till exempel ett bibliotek, säger Pekka Veisänen.
Fokus på människorna bakom
Finlands Fyrsällskap har skrivit flera böcker om finsk sjöhistoria. Att man nu väljer att fokusera på Åland finns det flera orsaker till.
– Att vi skriver om Åland beror på att vi ju är hela rikets förening, men också på att det finns en sådan rik sjöhistoria här. Ingen annan plats i Finland har ett så rikt sjöliv, säger Pekka Veisänen.
Med boken vill man lyfta sådant som sällan lyfts när man pratar om det åländska sjölivet.
– Fokus ligger ofta på själva fartygen, men den här boken kommer fokusera mycket på människorna bakom och hur det har varit att jobba till sjöss i olika tider, säger han och fortsätter:
– Det är till exempel lätt att ta det för givet att det bara är att ta färjan för att ta sig från Åland, men det har inte alltid varit enkelt att komma härifrån. Boken kommer även fokusera en del på olyckor och de som mist livet till sjöss.
Locka unga
Genom en visuell satsning hoppas man locka läsare i olika åldrar.
– Sådana här böcker brukar mest locka äldre, men vi kommer att satsa på det visuella och på att skriva på ett sätt som även lockar unga läsare, säger Pekka Veisänen.
Det kommande året kommer Fyrsällskapet att återkomma till Åland för researcharbetet. Man kommer även hämta information och material från Stockholm, Helsingfors och Åbo. Boken förväntas bli klar hösten 2025.