Insamlingen för Steel FM-hjälpen drar igång den 1 december och avslutas den 29-30 december med en 30 timmars livesändning. Den anordnas för sjunde gången och senast sände man från Jomala kyrka. I år har man velat ta sändningen till en ny och publik plats där man tror att så många som möjligt kan ta del av programmet.
– Pengarna går oavkortat till cancerföreningen, inga mellanhänder är inblandade. Det är viktigt att betona att pengarna stannar på Åland, säger Eva Karlström.
Det är första gången som Steel FM-hjälpen har ett större samarbete med cancerföreningen.
– Via annonsörer har vi tidigare varit engagerade i rosa och blå bandet, men nu kändes det som att vi ville satsa fullt ut. Kanske för att det känns som att fler och fler man känner drabbas.
Monica Toivonen är verksamhetsledare för Ålands cancerförening och hon säger att man gärna får tänka på att särskilt fler unga vuxna nu verkar drabbas.
– Ja, fler och fler unga vuxna söker bidrag ur vår barn- och familjecancerfond. Det är tungt, men det är förstås jätteskoj att Steel FM-hjälpen valt att samla in medel till oss, säger Monica Toivonen.
Fredrik Karlström är initiativtagare till Steel FM-hjälpen och räknar med att i år kunna vara med mer än tidigare då han kliver av politiken.
– Det ska bli kul att vara med och sända igen. Det här engagerar så många. Vi är nöjda med att få vara i Telegrafen i år, det blir ett nytt och spännande ställe där många ålänningar rör sig och kan ta del av alla uppträdanden. Jag tror det blir en bra stämning och vi kommer att samverka med restaurangen där, säger Fredrik Karlström.
De som kommer att ratta den 30 timmar långa livesändningen är André Karring, Christel Natri och Andreas Höglund.
– Det här har jag sett fram emot hela året, säger Christel Natri.
– Det här är någonting jag gärna är med och sänder. Det brukar vara fantastiska framträdanden, säger Andreas Höglund.
I fjol samlades det in drygt 70.000 euro.
Fredrik Karlström säger att ålänningarna generellt är mycket generösa.
– Vi brukar jämföra oss lite med Musikhjälpen som har motsvarande upplägg. Där brukar siffrorna visa att svenskarna samlar in cirka fem kronor per person, medan siffrorna här visar att ålänningarna bidrar med cirka 2,50 euro per person, utslaget på hela befolkningen.