Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att de skulle livesända fredag 3 november och ha föreläsning 4 november, det stämmer inte. Korrekt datum är 10 respektive 11 november.
Intresset för paranormal utredning har funnits med Tony Martinsson och Niclas Laaksonen sedan barnsben.
De berättar om julaftonsnatten 1988, då två av deras kusiner omkom i en tragisk husbrand. Då var Tony och Niclas åtta respektive 14 år gamla, och enligt dem själva började övernaturliga saker inträffa i deras lägenhet tiden efter branden.
Men bröderna lät sig inte skrämmas, i stället var fascinationen för det paranormala ett faktum.
Sedan 2014 driver bröderna det paranormala undersökningsteamet LaxTon Ghost Sweden, och 2020 sade de upp sig från sina arbeten för att satsa helhjärtat på paranormal utredning.
Driver inte bort spöken
Med paranormala aktiviteter syftar Tony Martinsson och Niclas Laaksonen på aktiviteter som inte går att förklara med naturliga orsaker. Det kan handla om dörrar som öppnas av sig själva eller rivsår som tycks uppstå ur tomma intet.
– I första hand ska man alltid kolla på om det finns någon naturlig orsak till att man blivit riven, som att man varit ute i skogen och fått en gren i nacken. Det är därför det filmas också, för att kunna dokumentera det. Men ibland uppstår de från ingenstans och det finns olika teorier kring det, som att en del andar eller energier väljer att fysiskt röra eller skada en. Det kan vara deras sätt att söka uppmärksamhet, säger Tony Martinsson.
I sitt arbete som paranormala utredare, eller spökjägare som de ofta kallas, besöker de påstått hemsökta platser runt om i Sverige. Väl på plats använder de sig av teknisk utrustning för att försöka bevisa och dokumentera det paranormala.
På YouTube laddar bröderna upp sitt bevismaterial. Serien ”Spökjakt” nås av tusentals tittare: fyra år i rad har de belönats med tv-priset Kristallen.
Trots framgångarna på tv och YouTube menar Tony Martinsson och Niclas Laaksonen att det inte är i underhållningssyfte de gör paranormala utredningar. Att hjälpa folk är det främsta syftet, och de tar inte betalt för att åka hem till folk.
– Tanken är ju alltid att hjälpa människor. Vi dokumenterar det som vi ser och mer än så är det inte. Många säger: ”men det händer ju ingenting”. Nej, det är så det är. Det händer inte mycket men när det händer lite grann så är vi jättenöjda, säger de.
Bröderna berättar att deras arbete ifrågasätts väldigt lite numera.
– Det har hänt någonting. Jag vet inte hur det är på Åland men här i Sverige har det svängt jättemycket om man jämför med när vi startade för tio år sedan. Till och med högt uppsatta personer i ledningsgrupper kan prata öppet om sina upplevelser.
– Vissa kommer alltid att vara skeptiska och vi har inget behov av att övertyga dem. Och man ska alltid vara skeptisk, men även skeptiker kan uppleva saker de inte kan förklara och då får man ta det för vad det är.
Många vill se spökjakt på Grelsby
När Tony Martinsson och Niclas Laaksonen nästa helg anländer till Åland tillsammans med sitt team är det för att besöka hotell Grelsby Strand, tidigare Grelsby sjukhus.
De har flera gånger kontaktats av personer som påstår sig ha upplevt paranormala aktiviteter i lokalen, men det var när ägaren av hotellet, Tomas Sundberg och hans dotter Tilde, hörde av sig till LaxTon som de bestämde sig för att boka in ett besök.
– Det är en spännande plats och stället kanske ökar chansen att faktiskt fånga och dokumentera någonting paranormalt, i och med att det är många som har vårdats och till och med dött på sjukhuset. Det i kombinationen med att många hört av sig gör att det blir intressant för oss att åka dit, säger Tony Martinsson.
Vad vet ni om Grelsbys historia?
– Vi vet inte speciellt mycket. Vi har valt att inte läsa på så mycket, för det blir lite mer spännande om man inte är så färgad när man kommer. Det är snarare så att vi fokuserat på själva sjukhuset och försökt få in så mycket fakta om folks upplevelser som möjligt.
Går in med respekt
Nästa fredag, 10 november, kör Tony Martinsson och Niclas Laaksonen en livesänd paranormal utredning i Grelsby. Dagen efter arrangerar de en föreläsning på hotell Grelsby Strand där de berättar mer om sina upplevelser och utrustningen de använder.
Grelsby var ett mentalsjukhus. Hur reagerar ni om någon kallar det för okänsligt att påstå att det spökar på en plats där människor levt och avslutat sina liv fram tills för inte så många år sedan? Sjukhuset stängde 2011.
– Vi får ett uppdrag att utreda platser och försöker söka svar. Det kan vara ett obehag som många känner och vill ha hjälp med. Vi går in med jättestor respekt, för vi ser det som att vi hälsar på hos någon. Vi är inte där för att provocera, göra narr av eller visa någon form av respektlöshet utan vi går in som vi gjort sedan vi började: med jättestor respekt. Vi har i bakhuvudet det här med våra egna kusiner och hur viktigt det är att förstå att det kan finnas anhöriga kvar och vi väljer också vilken information vi släpper offentligt. Ibland kommer det fram saker som vi inte tar med, som är riktad till bara ägaren eller som bara är för känslig, säger Tony Martinsson.
LaxTon Ghost Sweden
Vad? Paranormalt undersökningsteam stationerat i Borås, Sverige.
Vem? Bröderna Tony Martinsson, 43, och Niclas Laaksonen, 49, från Kiruna.
Gör? Undersöker paranormal aktivitet runt om i Sverige och driver YouTube-kanalen LaxTon Ghost Sweden.
Aktuella med: Direktsänd ”Spökjakt” från Grelsby sjukhus fredagen den 10 november samt en föreläsning på hotell Grelsby Strand lördagen den 11 november.
Det här är en paranormal utredning
En paranormal eller övernaturlig händelse är en händelse som inte går att förklara med enbart naturliga processer. Det kan handla om dörrar som verkar öppna av sig själva eller rivsår som tycks uppstå ur tomma intet.
När LaxTon Ghost Sweden kallas till en påstådd hemsökt plats börjar de med att försöka finna naturliga orsaker till ”paranormala händelser”. Korsdrag kan exempelvis få dörrar att stängas ”av sig själva” och en trasig packning kan få vattenkranar att börja rinna utan att någon slår på dem.
Om de inte kan hitta naturliga förklaringar tar de hjälp av olika tekniska verktyg som mäter energinivåer för att försöka bevisa den påstådda paranormala aktiviteten. Sedan 2014 har de släppt över 70 stycken paranormala utredningar/spökjakter via Youtube.
Grelsby sjukhus
Mentalsjukhuset Ålands Sinnessjukhus öppnade 1934 i Grelsby, Finström, och döptes senare om till Grelsby sjukhus.
2011 flyttades all psykiatrisk verksamhet på Åland till Mariehamn och sjukhuset stängdes ned. I dag driver hotell Grelsby Strand verksamhet i lokalen.