Vid fronten
Läget vid fronten är förhållandevis stabilt, och som helhet har intensiteten i striderna varit måttlig. Ryska krigsfångar har dock avslöjat att detta bara är en tillfällig lättnad, motståndaren tillför nu betydande förstärkningar i form av manskap, artilleri och stridsvagnar, enheter som är betydligt bättre tränade och utrustade för en avgörande vinteroffensiv.
På det internationella planet har Frankrike och Storbritannien meddelat att de är villiga att via transporter över Norge och Sverige stödja Finland militärt med reguljära styrkor. Även om erbjudandet är lockande, anser vissa bedömare att Finland bara är ett skenmål och att västmakternas huvudintresse ligger i att stoppa de svenska malmleveranserna till Tyskland genom att inta Narvik och malmfälten i Norrland. Detta skulle i sin tur leda till att huvudfronten i väster flyttas från den franska östgränsen till norra Skandinavien.
På Åland
Bombanfallet mot Mariehamn senaste lördag (20.1) har nu fått stadsborna att inse allvaret. I tisdags utfärdades en kungörelse om att allmänheten vid luftalarm omedelbart skall bege sig till för ändamålet iordningsställda skyddsrum, och att det så länge alarmet pågår är förbjudet att vistas annorstädes. Därtill är det förbjudet att närma sig platser för bombnedslag innan dessa undersökts av myndigheterna. ”Var och en som bryter mot dessa bestämmelser straffas såsom i lagen om krigstillstånd stadgas”.
Samtidigt meddelades att stadens affärsliv från och med nu håller stängt under dagens ljusa timmar. Flertalet butiker är därför öppna klockan 8-9:30 samt 17-20, de tre bankerna endast klockan 17-20 och ÅCA 17-21. Landskapsnämnden och stadens myndigheter hålls öppna för allmänheten likaså endast 17-20. Samtliga skolor i landskapet hålls fortsättningsvis stängda liksom de gjort sedan krigsutbrottet.
Eftersom Mariehamn i nuläget saknar luftvärn, beslöt stadsfullmäktige i förra veckan (18.1) att anslå 2 miljoner mark som delfinansiering för inköp av två 40 mm Bofors luftvärnskanoner med tillhörande eldledningsapparatur och 2.000 projektiler. Från redarkretsar är man villig att bistå med ytterligare 1,8 miljoner. Svenska regeringen låter dock meddela att alla pjäser man kunnat undvara har redan sålts till Finland.
Till havs
Den snabba isläggningen på Ålandshav och i Skärgårdshavet har allvarligt försvårat den livsviktiga sjöhandelstrafiken. Efter att trafiken inledningsvis gått i konvoj norr om fasta Åland, med en reddstation vid Saggö, fattade man under lördagen (27.1) beslut om att börja gå söder om fasta Åland, längs rutten Bottenhavet-Saggö-Sottunga-Mariehamn-Arholma. En ny reddstation har inrättats vid Sottunga Sälsö, som även kommer att utgöra knutpunkt för trafiken till och från Åbo.
Från ubåtsdepåfartyget Suomen Joutsen, som övervintrar vid Föglö Flisö, förde man under måndagen iland de tyngre vapnen i form av två Maxim-maskingevär och en 20 mm Madsen automatkanon för att skapa en luftvärnsställning. Samtidigt byggdes två korsur (bunkrar) som utrustades med kaminer, vartill torrskaffning och sanitärutrustning lagrades i lämpliga byggnader i byn.
I luften
Under måndagen var vädret molnigt och dimmigt varför endast enstaka plan hördes över Skiftet. Detsamma gäller tisdagen, då ett eller flera plan även hördes i molnen över centrala Åland. I Mariehamn luftalarm nr 19 och 20.
Onsdag morgon observerades två SB-2 bombplan över Kökar på väg norrut. Strax öster om Sottunga anföll de en konvoj bestående av s/s Notung, s/s Lilja och passagerarfartyget Bore V. Av dessa hade cellulosalastade Notung fastnat i isen, och blev nu i flera omgångar bombat från mycket låg höjd. Åtminstone en 100-kilos bomb träffade några meter från fartyget och skapade stora läckor i vattenlinjen, varefter Notung kl. 11:56 sjönk med aktern före. Huvuddelen av besättningen om 17 man lyckades, trots beskjutning med maskingevär, oskadda ta sig över isen till närliggande Nölskär där de sökte skydd. Sista tre man lämnade fartyget med skeppshandlingarna. Samtliga togs efteråt om hand på Sottunga, innan de kunde återvända till Åbo.
Samtidigt kom två andra SB-plan söderifrån via Björkör-Hammarudda-Eckerö och anföll för tredje gången tyska s/s Aegir utanför Tellholm. 6-8 bomber fälldes från låg höjd (under 1.000 m), utan att träffa. När planen närmade sig Hammarudda öppnade batteriet klockan 11:55 eld med maskingevär och sköt 430 skott, dock utan resultat. När planen senare åter flög mot batteriet avlossade man klockan 12:05 tre skott med 152 mm kanonerna, varefter de svängde söderut och försvann i snömolnen i riktning Lågskär. Även 87 mm fältbatteriet på Kungsö sköt några skott. I Mariehamn luftalarm nr 21.
Kenneth Gustavsson
Ålandstidningen