I förra veckan hölls en stor konferens i Umeå där 650 av världens främsta forskare diskuterade Arktis. Farhågorna för vad som kan hända med ett av världens minst utforskade områden är stort.
Klart är att klimathotet slår hårt mot området runt nordpolen. En rapport som publicerades i vår larmade om att Norra Ishavet kan vara isfritt redan om 20 år. Och i kölvattnet av att isarna smälter blir Arktis allt mer tillgängligt.
Olja och naturgas beräknas finnas i massor under isarna och stormakterna, med Ryssland i spetsen, är redo att utvinna. Men det finns kan finnas ännu farligare saker i isen. Förra året dog en tolvårig pojke i Sibirien av mjältbrand. 2.300 renar gick samma öde till mötes. Forskarna tror att det beror på ett nedgrävt kadaver från det senaste utbrottet av mjältbrand, för 75 år sedan, tinat fram och smittat.
Föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet, Peter Sköld, föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet, säger till tidningen Etc att det finns en risk att gamla sjukdomar kommer åter när permafrost och is smälter. Han tar Spanska sjukan som exempel, där de som dog i sjukdomen ofta begravdes på platser som sedan frusit.
För sjöfarten öppnas möjligheter att använda den mytomspunna Nordostpassagen norr om Europa och Asien när den blir isfri. Det är en betydligt kortare och snabbare väg för lastfartyg att ta sig mellan Europa och Ostasien.
Men samtidigt pågår en militär upprustning längs med den ryska nordkusten. Ingmar Oldberg, forskare vid Utrikespolitiska institutets Ryssland- och Eurasien-program, skriver i Utrikesmagasinet: ”Norra marinen förstärks med nya kärnvapenbestyckade ubåtar, nya markförband har skapats nära den norska och finska gränsen (större än Natos planerade baser i Baltikum) och permanenta baser anläggs längs hela den tusenmila arktiska kusten, bland annat på Franz Josefs land – den nordligaste basen i världen – och de Nysibiriska öarna.”
Att såväl ryska som amerikanska atomubåtar huserar under packisen i norr är vida känt, liksom att båda länderna gör anspråk på mark där det potentiellt finns förmögenheter i olja och gas.
I ekvationen finns också Natoländerna Kanada och Danmark. De strider med Ryssland om ett 1,2 miljoner kvadratkilometer stort område från den sibiriska kontinentalsockeln till nordpolen.
När våra utsläpp gör att isarna smälter stiger inte bara havsnivån. Det frilägger naturresurser och potentiellt sjukdomar. Med mer exploatering av Arktis kommer också att urinvånarnas utrymme krymper.
När länder träter om naturresurser stiger spänningarna. När nya områden läggs till nationer kommer militärbaser närmare varandra.
Arktis figurerar inte i allmändebatten speciellt mycket. Men frågan är om inte denna potentiella krutdurk borde finnas i topp på dagordningen.
Eller som Peter Sköld i Etc svarade på frågan om hur Arktis mår:
– Om man ser Arktis som en kanariefågel i gruvan som ska varna, då är det nog dags att springa ut ur gruvtunneln nu.
Jonas Bladh