Åland har i alla tider präglats av både inflyttning och utflyttning. Att ålänningen rör på sig grundar sig i en ömentalitet som präglas av nyfikenhet och entreprenörskap. Det är något vi har med oss från barnsben. Nyfikenheten och öppenhet är något väldigt positivt.
Dessa positiva egenskaper har dock även en annan sida. Egenskaperna gör att vi tappar en stor del av varje generation till andra regioner och länder. Dessa individer kan ses som en tillgång i det åländska samhället om vi tar de utflyttade ålänningarnas kunnande och kontaktnät till oss och odlar det. Det ger även att Åland är beroende av inflyttning för att vi ska ha ett fortsatt livskraftigt samhälle.
Vi har hittills varit bra på att locka personer till att flytta till Åland men det är inget vi kan ta förgivet att ska bestå. Konkurrensen mellan länder och regioner blir allt hårdare gällande arbetskraft och inflyttning. Det kommer att kräva en kraftansamling från hela Åland för att lyckas få fler att välja Åland som bostadsort. Både inflyttade och återflyttade. Där kanske det rent praktiskt är lättare att få ålänningar att flytta tillbaka än att få personer utan koppling till Åland att få upp ögonen för just Åland.
I dag ser vi att Åland brottas med en befolkningsstruktur som är utmanande. Vi har en ökande medelålder på befolkningen. Idag är medelåldern 43,3 år på Åland. Det kan jämföras med att medelåldern i Finland är 40,3 år och i Sverige 41,2 år.
Ser vi närmare på siffrorna är medelåldern i den åländska skärgården 50,4 år. Andelen invånare mellan 18 och 64 år är dessutom sjunkande på Åland och uppgår nu till 58 procent av totala befolkningen. Vi står inför en stor utmaning. Hur ska vi vända detta?
Befolkningsstrukturen är en utmaning för stora delar av Nordeuropa. Det gör att konkurrensen som bostadsort blir allt större. Vi har därutöver en trend där allt fler vill bo i storstäder. Utmaningen är stor men som i alla trender finns alltid en mottrend. En trend där det lilla står i fokus och där det finns en öppning för Åland. För det handlar inte om stora mängder människor för att Åland ska kunna vända trenden med en ökande medelålder. Däremot krävs det att vi tillsammans gör den resan. Varken myndigheter, näringsliv eller övriga organisationer kan göra det ensamt.
Vi måste visa på ett Åland som är tryggt men ändå kan ge dig som individ möjligheten att utvecklas. Vi har en bra start i Åland Living. Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighets koncept för att locka till in- och återflyttning till Åland. Låt oss utveckla detta samarbete och ta oss an utmaningen tillsammans. Det kommer att behöva göras investeringar och offentliga medel måste ligga som grund i detta arbete. Det måste få kosta för att vi ska lyckas.
Vi ska dessutom jobba mer med att locka ålänningar till återflyttning. Oavsett ålder för alla kan bidra. Det är dock som tidigare konstaterats lite lättare att få någon att flytta tillbaka än att locka någon helt ny. Men vi måste visa oss attraktiva och där är det mycket upp till de åländska arbetsgivarna att kunna visa på en framåtanda, öppenhet och ge möjligheterna för individer att utvecklas.
Att vi har en utmaning står klart. För även om Ålands befolkning har ökat med 4.000 personer under 2000-talet så har den största tillväxten skett bland de som har fyllt 65 år, de har blivit 2.400 fler medan de som är under 50 år har blivit knappt 500 fler. Det gör att det blir svårt att få ihop såväl välfärd som den ekonomi som bär den om detta fortsätter. En välfärd som så väl ungdomar som pensionärer gör sig förtjänta av.
Så låt oss hoppas att de åländska partierna inför höstens val kommer med olika förslag på hur Åland ska kunna utöka in- och återflyttningen. För utan en sådan rörelse kommer vi att få det allt svårare att kunna upprätthålla såväl servicegrad som näringsliv.
Daniel Dahlén