Paf har de senaste åren haft stora utmaningar. Bedrägerier och hård konkurrens har präglat rapporteringen kring bolaget. Utmaningarna lär inte heller försvinna utan snarare öka i takt med att konkurrensen ökar. Det ligger även en inbyggd problematik i att tjäna pengar på spelande. Detta är inte något Paf hymlar med, utan man är väl medveten om problematiken.
Ålandstidningens granskning av vilka som erhåller Paf-medel väcker många frågor och det framkommer med all tydlighet att det åländska samhället är väldigt beroende av Paf. Det i sin tur gör att utdelningen kan anses väldigt flyktig. De intjänade pengarna används till största del för att finansiera andra verksamheters driftskostnader. En tydlig plan för framtiden och framtida finansiering finns inte.
Vid granskningen dyker även andra orosmoln upp. Många av de verksamheter som erhåller Paf-medel har omfattande administrationer. Administration kostar pengar och med ideella styrelser är det svårt att ta striden med anställda om storleken på administrationerna och deras effektivitet. Det ligger i sakens natur att ideella styrelser inte driver verksamheten så kostnadseffektivt som till exempel ett affärsdrivet företag. Det kan i det långa loppet bli ytterst problematiskt.
Det stora orosmolnet är att Paf befinner sig på en ytterst konkurrensutsatt marknad. Vi har alltså byggt upp samhällsfunktioner som är beroende av att allt ska fortsätta som vanligt och med fortsatt tillväxt på spelmarknaden.
Det kan inte tas för givet och inte minst på spelmarknaden där verksamhetsförutsättningarna ändras från dag till dag. Det är dags att vi påbörjar en diskussion kring den framtida finansieringen av verksamheter som i dag finansieras av Paf-medel. Detta för att trygga fortsatt verksamhet. Vi kan ta lärdom av det som tidigare namngavs norska oljefonden. Fondens uppgift att förvalta den norska finansiella förmögenheten som kommer från norska oljeindustrin och en del av avkastningen går till att täcka utgifter i statsbudgeten. Genom att hitta en liknande modell, men med inriktning på ideell verksamhet istället för det offentliga, kunde vi skapa en långsiktig lösning som ger mervärde och trygghet för kommande generationer. Vi får inte vara egoistiska och spendera alla pengar som om det inte skulle finnas någon morgondag.
I dag får även finländska organisationer Paf-medel för verksamhet på Åland. Det måste tas upp till diskussion. Så länge det åländska spelbolaget inte får bedriva verksamhet i Finland borde inte heller finländska organisationer erhålla Paf-medel. Detta oavsett om de ämnar bedriva verksamhet på Åland heller inte.
Om inte åländska organisationer kan få stöd från till exempel STEA (Social- och hälsoorganisationernas understödscentral som administrerar Veikkaus understöd till allmännyttiga projekt som främjar hälsa och välfärd) ska inte heller finländska organisationer kunna erhålla stöd från Paf.
Daniel Dahlén