Landsbygdens Rockoff-festival närmar sig en publiksiffra i klass med halva Ålands befolkning.
VILKET TIOÅRSJUBILEUM för skördefesten.
Minst 11.300 besökare. 5.000 på de öppna gårdarna under fredagen och lördagen. Och 6.300 på den stora finalen, skördemarknaden i Jomala i söndags. Det är nytt rekord. Som vanligt, ska tilläggas. Landsbygdens Rockoff-festival närmar sig snabbt en publiksiffra på halva Ålands befolkning.
NÅGOT AV ETT genombrott verkar nu skördefesten också ha fått utanför Åland. På åkrarna runt marknaden i söndags syntes också många svenska och finländska nummerplåtar. Till det ska läggas minst sju busslaster från Sverige och Finland. De ska alla bo och äta någonstans. Det är en god skörd för ett turist-Åland som vill förlänga säsongen.
BAKOM LIGGER en målmedveten marknadsföring mot Sverige och Finland. Men framför allt har arrangören Ålands landsbygdscentrum ett vinnande koncept. Det är helt enkelt väldigt trevligt att åka runt till gårdar man annars inte skulle få läge att besöka. Det är också väldigt gott. På vårt middagsbord i söndags stod rökt lax, ekologisk åländsk potatis och nybakat vitt hemvete från Kökar. Mums.
DET SOM BÖRJADE med några marknadsstånd vid naturbruksskolan för snart tio år sedan har vuxit till en tre dagars matfest med 37 öppna gårdar och en marknad som inte liknar någonting annat på Åland i dag.
Det har varit möjligt tack vare en mängd människor som öppnat sina gårdar, ställt ut det bästa mat-Åland har och bjudit lika mycket på sig själva. Om någon särskilt ska lyftas fram så är det spindeln i nätet, Lena Brenner, samordnare vid Ålands landsbygdscentrum och pådrivare. När vi andra åkte hem från skördemarknaden i söndags så funderade hon redan på hur nästa skördefest ska se ut.
JA, HUR?
Egentligen kan det här bli vadsomhelst och hur stort som helst. I helgen drar Öland i gång sin skördefest som brukar locka 200.000 gäster och som sägs sysselsätta varje kotte på ön. Lokal mat är en trend som växer som en lavin.
Ändå är det kanske inte den omfattningen som behöver vara målet när Åland bygger vidare på sin skördefest. Det charmiga med den åländska versionen är att den är så familjär. Det känns inte som någon industri. Tvärtom är det som att komma hem till folk. Att hålla kvar den känslan samtidigt som skördefesten varje år utvecklas är utmaningen.
OM MAN SKA komma med en kritisk synpunkt bland lovorden så skulle det i så fall var att det hände lite för mycket i helgen. Det är bra att det händer. Men ännu bättre skulle det vara om det händer lite mer utspritt. Nu blev det både Open by Night och skördefest på en och samma helg. Om landet och stan nästa år i stället får varsin helg kunde ännu flera få möjlighet att gå på båda kalas.
Niklas Lampi