Bruket av droger, och då framför allt cannabis, kryper allt längre ner i åldrarna på Åland. Polisens narkotikagrupp berättar att cannabis odlas i hemmen, i bland helt öppet. Synen på cannabis har blivit mer liberal än tidigare, en konsekvens bland annat av att delstater i USA, som Colorado, har legaliserat cannabis.
Legaliseringsdebatten förs i stora delar av världen, även på nära håll, som i Sverige och Finland. Trenden går åt en mer tillåtande attityd mot droger än tvärtom. Argumenten för att legalisera är bland annat att det skulle minska antalet brott som begås till följd av drogmissbruk. Det talas också om att en legalisering av marijuana skulle få färre unga att använda syntetiska droger som ännu inte har narkotikaklassats. På Åland har spice, en syntetisk drog som i Sverige har lett till flera uppmärksammade dödsfall, inte förekommit i samma utsträckning som i grannländerna. Enligt narkotikapolisen beror det bland annat på att massmedia snabbt varnade för konsekvenserna.
På Åland förs ännu ingen legaliseringsdebatt. En ny hälsoundersökning visar att var femte elev i yrkesgymnaisiet har provat droger och i en intervju i Ålandstidningen säger en elev: ”Om man är på en fest någon rökt på så är det ingen stor grej”. På den presskonferens där enkäten presenterades berättade landskapregeringen om insatser mot mobilanvändning på skolan och mot e-cigaretter. Nu väntar vi på insatser mot att 21 procent av ungdomarna har testat droger.
Det krävs krafttag innan det är för sent. Synen på droger har redan förändrats hos de som är unga i dag, och de växer snart upp. Detta synsätt får inte cementeras hos en uppväxande befolkning. Vi måste ha resurser nog för att stävja ett utbrett narkotikabruk och för att arbeta med ungdomar som är i riskzonen. Beroendemottagningens verksamhet säger att de känner till att allt fler unga brukar cannabis, men att de inte möter den här gruppen. De får i stället höra om utvecklingen av fältare och genom barnskyddsanmälningar. Vi har alltså två grupper, de som missbrukar tung narkotika och som vänder sig till beroendemottagningen, och de som än så länge inte är där. Det krävs resurser till de verksamheter som i dag möter ungdomarna och ser utvecklingen, som fältarna exempelvis. Men det krävs också att det förs ett intensivt kampanjarbete och förebyggande arbete på högre nivå för att attityderna ska förändras.
Att cannabis är en inkörsport till tyngre droger är inget nytt. Det har hörts så många gånger att det nästan inte längre tas på allvar. Men det kanske är dags att börja göra det nu?
Petra Dahlgren