Bättre belysning är ett enkelt grepp som dramatiskt förbättrar säkerheten för alla i trafiken.
SÅ HAR det hänt igen.
Två äldre kvinnor blev på torsdagskvällen påkörda mitt i Mariehamn.
Den ena av dem, May Flodin, avled av skadorna i går.
Föraren, en ung man, misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten och vållande till personskada. Exakt vad som hände - om det gick för fort, om kvinnorna bar reflexer och var de gick över vägen - är ännu oklart. Oavsett är det en tragisk olycka där flera faktorer spelat in.
DET ÄR samtidigt en kuslig påminnelse om att en vanlig kvällspromenad på stan kan sluta med katastrof. Trafiken är livsfarlig, det vet vi alla. Men det är svårt att ta det till sig förrän man svart på vitt ser ser vad det kan leda till. Alla är lika övertygade om att någonting måste göras för att vi ska slippa se det igen, men också där är det samma sak. Ord och handling går inte alltid hand i hand.
ALLA OLYCKOR går inte att bygga bort. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra i planeringen för att få ett trafiksäkrare Mariehamn och Åland. Det är inte minst den aktuella olycksplatsen mellan lagtinget och museet ett exempel på.
Den är dåligt belyst, kantas av träd som skuggar vägen och mitt i korsningen ligger en refug med låga trafikmärken. I onsdagskväll gjorde också vädret sitt för att ytterligare försämra sikten. Mörkt, disigt, våt asfalt. Även om alla försöker är det svårt att se varandra under de villkoren.
SAMMA BRISTFÄLLIGA belysning finns också i flera andra korsningar i Mariehamn. Men åtminstone ett lysande undantag sticker ut: övergångsstället vid Pingstkyrkan där Ålandsvägen möter Torggatan. Där har stadens beslutsfattare tagit i saken och installerat stark belysning. Det är ett enkelt grepp som dramatiskt förbättrar tryggheten för både fotgängare och bilister. Alla trafikfaror försvinner inte, men i varje fall en av de värsta.
Mörkret.
ALLT GÅR inte att åtgärda. Sist och slutligen landar också mycket i ett personligt ansvar hos alla som rör sig i trafiken, både bilister och fotgängare, att vara uppmärksamma och synas. Men erfarenheten talar samtidigt ett väldigt tydligt språk. Det är via en säkrare infrastruktur som olyckor effektivt och snabbt fås att minska.
På den punkten är Mariehamns stad redan på hyfsat god väg när det gäller rondeller och upphöjda övergångsställen. Båda bespottas i debatten men båda är samtidigt också effektiva sätt att göra livet säkrare för alla i trafiken.
ETT ANNAT område där betydligt mer återstår att göra är just bättre belysning. Det varken kostar stora pengar eller kräver större ombyggnader för att få på plats. Efter torsdagskvällens olycka borde det vara högsta prioritet för stadens trafikmyndigheter att komma till skott med.
Inte minst i den aktuella korsningen på Storagatan.
Niklas Lampi