Det är drygt ett år kvar till valet. Ett år som de åländska partierna redan nu borde ha en ganska klar strategi för: Hur ska vi vinna rösterna, vad ska vi satsa på? Hur ska vi lägga upp valkampanjen?
I den strategin torde det ingå varken pajkastning eller sparkar på smalbenen, något som förekom i en diskussion på Facebook mellan företrädare för Moderat samling och Obunden samling i helgen.
Det började på lördag kväll med att Moderat samlings partiledare Johan Ehn noterade att Nicolas Panisse gått över till Obunden samling. Panisse blev i senaste valet invald i stadsfullmäktige för Socialdemokraterna. Han har också varit ordförande för Röd ungdom.
Johan Ehn önskade Obunden samling all lycka och skrev: ”Ett fräscht och nytänkande vänsteralternativ verkar se dagens ljus! Helt klart fylls en lucka i dagens politiska fält på Åland!”
Representanter för Obunden samling, som inte alls kände igen sig i beskrivningen, tyckte att herrar Moderaterna smutskastade dem. Moderaterna sa sig inte ha några baktankar med gratulationerna samtidigt som Roger Jansson (MSÅ) eldade på brasan genom att rikta en särskild lyckönskan ”med ert nya parti till vänster om sossarna” till Bert Häggblom och Anders Holmberg.
Det har gått ett år sedan större delen av den obundna lagtingsgruppen gick över till Moderaterna. Fortfarande verkar det finnas oläkta sår. Att tongivande röster inom Moderat samling då måste peta i dem är småaktigt.
Ändå är Johan Ehns antagande inte helt obefogat. Att välja en vänsterpolitiker som Nicolas Panisse som partikoordinator måste ju tolkas som att Obunden samling har tagit ett steg till vänster. Samtidigt ska man komma ihåg att det här handlar om en person i ett parti bestående av så många fler. Ett tydligare tecken på att partiet klivit ett steg till vänster borde ju i så fall vara att så många obundna valde att stanna i stället för att börja kalla sig för moderater.
Obunden samlings ordförande Henrietta Hellström säger i en intervju i gårdagens tidning att Panisses åsikter ligger väl i linje med partiets. Men vilka är partiets åsikter och var står man i dag? Vilken är partiets nisch inom åländsk politik?
Så länge man inte har tydliga svar så är det öppet för Johan Ehn och andra att spekulera vitt och brett.
Om ett år går ålänningarna till valurnorna. Det är dags för partierna att samla sig och fokusera på att göra en så stark valrörelse som möjligt.
Obundnas vice ordförande Jessy Eckerman-Hartvik skriver i en kommentar på Facebook att maktens korridorer inte har någon aning om vad Obunden samling sysslar med. Kanske har vi i den meningen kärnan av problemet. Det verkar nämligen få andra utanför den innersta Ob-kretsen veta heller.
Henrietta Hellström utlovade i september att partiet ska presentera sina hjärtefrågor senare i höst. Kanske finns några av svaren i det omarbetade partiprogrammet.
Det är hög tid att komma med besked om obundna ska kunna ta de där tre lagtingsmandaten man satt som mål.
Annika Kullman