I SKRIVANDE STUND saknas uppgifter om antalet rattonyktra i veckoslutet. På basen av erfarenhet finns dock ingen anledning att tro att polisen inte även denna helg gripit någon som inte borde suttit vid ratten.
Svensk statistik talar om att två av tusen bilförare kör alkoholpåverkade, vilket skulle innebära att det också hos oss rullar omkring ett stort mörkertal onyktra.
Siffrorna lades fram av Vägverkets tidigare expert på trafiknykterhet Hans Laurell, när han berättade om sitt mullvadsarbete bland svenska politiker för att 1990 få igenom 0,2 promilles gräns för rattfylleri.
I EN MOTION i lagtinget vill nu socialdemokraterna med Carina Aaltonen som första namn att även den åländska gränsen sänks från 0,5 till 0,2.
Initiativ från oppositionen brukar i allmänhet få rätt njugg behandling, men det kanske finns hopp om att detta ska vinna mer gehör.
Enligt uppgift kämpade vår lokala drogexpert Åke Mattsson (lib) hårt för att få in en sänkning till 0,2 som en del av regeringens handlingsprogram. Enighet nåddes inom liberala gruppen, men hans initiativ stötte på patrull hos centern.
FORTFARANDE ÄR åsikten rätt vanlig att det ska vara möjligt att ta ett glas vin och köra. Med 0,5 promille är detta lagligt med marginal, även om det är individuellt hur mycket man kan dricka och ändå klara gränsen.
Ålandstidningen deltog nyligen i en testpanel, som åt och drack en middag med fördrink, måltidsdrycker och avec till kaffet.
Alkotest visade att testpersonerna efter den mängden knappt låg över promillegränsen, och alltså rent lagligt nästan kunnat sätta sig vid ratten.
INGEN KÄNDE SIG längre lämplig att köra, men resultatet gav en tankeställare. Svårt var att tro att promillehalten efter denna förtäring var så låg att det alltså nästan var lagligt att köra.
Det var med viss tveksamhet resultatet publicerades. Risken var att budskapet skulle uppfattas fel, att det ses som bevis för att det är möjligt att dricka denna mängd och ändå köra fullt lagligt.
Det är skäl att erinra om att alkohol även i måttliga mängder påverkar omdömet, och man får svårt att köra på ett betryggande sätt. Precisionen i rörelserna avtar, koncentrationen brister och man får svårt att klara fina manövrar. Bara som en början.
MÅNGA AV DEM som ertappas rattonyktra har gjort det förr. Att dra in körkortet för kortare eller längre tid är ingen effektiv metod, och hindrar inte någon att på nytt köra berusad.
Effektivare är att ställa krav på alkolås i bilen för den som ertappats rattonykter. För den som är beroende av bilen i vardagen borde det vara ett lockande alternativ till att vara av med körkortet.
Även om man tvingas betala alkolåset själv.
Eftersom många som kör berusade även har uppenbara alkoholproblem kunde obligatorisk beroendevård ingå som ett led i eftervården.
SLUTSATSEN MÅSTE bli att det är dags för oss att lämna Vilda västern-traditionen, där det varit fritt fram att för den egna bekvämligheten och njutningen ta sig den ena friheten efter den andra.
Att sänka gränsen till 0,2 skulle ge en tydlig signal om samhällets uppfattning att alkohol och bilkörning inte hör ihop. Den som kör dricker inte, den som dricker kör inte. Elementärt, min käre Watson.
Ålandstidningen