Självstyrelsen har givit oss möjligheten att själva bestämma hur vi vill bygga vår vardag. Vad vi ska satsa på och vad vi tycker är viktigt för Åland och oss själva som ålänningar. Vi behöver inte följa vad andra gör utan vi kan själva styra över vår vardag. Därför är det förvånande att inte självstyrelsen är uppe för diskussion mer än vad den är i det politiska samtalet och bland gemene kvinna och man. Det finns förvisso brister i kunnandet kring vår självstyrelse. Något som visas på daglig bas i den åländska debatten. Vi har ett ansvar som ålänningar att kunna vår historia kring självstyrelsen och och att förstå komplexiteten men även möjligheterna med självstyrelsen. Detta för att vi även i framtiden ska ha en självstyrelse. Likt varje generation måste vinnas för att demokratin ska leva och frodas behöver varje generation förstå självstyrelsen och dess mekanismer. För som den minoritet vi är måste vi själva slå vakt om vårt självbestämmande. Det finns ingen annan som gör det. Att lägga ansvaret på några få politiker, tjänstemän eller, som i vissa fall, även på en regering i Helsingfors fungerar inte i det långa loppet. Inte om vi vill ha kvar självstyrelsen och utveckla den. Var och en av oss har givits en möjlighet men även ett ansvar med självstyrelsen.
I år har vi ett så kallat supervalår med riksdagsval, EU-val och inte minst lagtingsval. Hittills har diskussionen kring hur respektive parti och kandidat vill utveckla självstyrelsen lyst med sin frånvaro. Det måste få en ändring. Vi måste ta ansvar för utvecklandet och de politiska partierna måste vara tydliga med hur de vill utveckla självstyrelsen. Det är självstyrelsen som ger oss instrumenten till förverkligandet av alla andra förslag.
Att självstyrelsefrågan är aktuell framgår även tydligt vid en närmare analys av de senaste fyra årens politik i lagtinget. En politik där mycket har gått ut på att Åland ska ha liknande lagstiftning som i Finland. Där många ledamöter talar om vikten att Åland bland annat har samma servicenivåer som i Finland, samma behörighetskrav som i Finland och där blankettlagstiftning blir allt vanligare. Fortsätter vi den utvecklingen kommer självstyrelsen sakta men säkert att tyna bort och samtidigt bygger vi det stora samhällets strukturer på det lilla åländska samhället. Det blir dyra lösningar som kommer bli svåra att upprätthålla. Det blir helt enkelt en sämre lösning för individen. Låt oss i stället gräva där vi står. Skapa lagstiftning som svarar mot våra behov. Det kommer att kosta pengar i allt från lagberedningsresurser till utredningar men det är självstyrelsen värd och det är vår plikt. Framför allt skapar vi förutsättningar för kommande generationer.
Självstyrelsen har tjänat det åländska samhället och dess invånare väl. Vi har ett tryggt samhälle, framgångsrikt näringsliv och en god allmän servicenivå. Låt oss därför bygga vidare på vår självstyrelse så att vi kan ta nästa steg och bygga för kommande generationer. Inte ta självstyrelsen för given och inte använda den för att bygga kopior av lösningar runt om oss. Låt oss vara så unika som självstyrelsen låter oss vara. Med en önskan om trevlig självstyrelsedag!
Daniel Dahlén