Vi måste själva kunna dra mer nytta av effekterna på en bred satsning på sportturismen.
Det är en tuff konkurrens om att locka sportturisterna att packa sina prylar för att resa till nya spännande destinationer. Förutsättningarna är olika beroende av geografiska och kulturella resurser. Finns det berg och snö är skidåkning en naturlig sysselsättning. Ligger det härliga korallrev strax utanför kusten står dykarna på rad.
Fokus i dag för den åländska sportturism- och sportevenemangens utveckling ligger tyvärr i allt för stora drag på att hitta nya fräscha säsongsförlängare för att om möjligt locka stora skaror över Skiftet och Ålands hav.
Fokus ligger helt och hållet på de affärsmässiga aspekterna. Helt enkelt hur mycket pengar vi kan tjäna på nya fräscha evenemang och anläggningar.
Och vi sitter i en liten rävsax. Ska de stora kommersiella aktörerna vara med i en satsning så krävs det att turisterna kommer resande hit.
Det offentliga ställer emellertid ofta upp i gemensamma satsningar - vilket vi är bortskämda med. Det görs främst för att tillfredsställa kortsiktiga ekonomiska intressen i första hand. Att placera Åland på världskartan är gott nog - men inte allt.
Vi måste själva kunna dra mer nytta av effekterna på en bred satsning på sportturismen. Med egen god fysisk hälsa som ledstjärna i första hand och inte minst av sociala skäl.
Det som får oss att må bättre helt enkelt.
Vi måste i större drag väga in egna sportsliga, kulturella och sociala intressen i de framtida satsningarna.
Projekt som riktar sig till ålänningarna i första hand renderar att få tummen ner redan vid idé-stadiet. Inom idrotten är det svårt i dag att få marknadsföringsbidrag för inhemska evenemang.
För utåtriktade evenemang finns det färdigtryckta blanketter.
Skidtunnlar, bowlingbanor och golfbanor bedöms inte heller locka tillräckligt med turister för att det ska vara värt att lägga pengarna på.
Åre kommun i Sverige med sina drygt 10.000 invånare har hittat sin nisch. Turismen är den klart dominerande näringsgrenen och den har utvecklats starkt sedan järnvägens tillkomst - Åres kryssningsfartyg.
Skidåkning och den vackra naturen är i stort det enda som erbjuds - och det är inte så dåligt då Åre kommun lever gott på inkomsterna från turisterna.
Åreborna har dock inte allt för mycket annat än skidbacken att samlas runt.
Åland har idag fina anläggningar och ett brett sportutbud inte minst på anläggningssidan. Utbudet kan bli ännu bättre - om vi vågar satsa på mindre projekt.
Utbudet blir därmed Ålands styrka i kampen om turisterna. Vår egen fysiska och sociala utveckling får vi på köpet.
Ålands bästa resurser är förutom läget och naturen - och inte minst pengarna - ålänningarnas själva. Det är värt att tänka på.
Thomas Jonsson