Att bedriva näringslivspolitik är inte de åländska politikernas paradgren. Oavsett partitillhörighet har konkreta insatser och avregleringar i stort uteblivit. Det finns en allmänt rådande syn att stöd och protektionism ska hjälpa åländska företag att ta nästa steg. Synnerligen illa har det varit den senaste mandatperioden där miljöpolitiken har blivit det enda rådande sättet att bedriva näringslivspolitik.
Vi är alla mer eller mindre övertygade om att det behövs en omställning för att vi ska klara miljöutmaningarna men näringslivsfrågor är mer än miljö. Avregleringar och minskad byråkrati samt lägre kostnader för samhällsfunktioner är av största vikt för att få företagen att utvecklas. Den politiken ser vi inte mycket av.
Låt oss hoppas att vi får en diskussion kring näringslivsfrågor inför valet. För hur vi än vrider och vänder oss är det näringslivet som ger oss möjlighet till den levnadsstandard vi har och den finansiella trygghet vi besitter i det åländska samhället. De åländska företagens förmåga att leverera har alltför länge tagits för given.
I dag är det många gånger till nackdel att vara ett åländskt bolag. Kompetensstöd samt adekvat och aktuell lagstiftning inom diverse verksamheter lyser med sin frånvaro. Åländska bolag har inte samma möjligheter som sina konkurrenter. Samtidigt konkurrerar de fullt ut med bland annat andra finländska företag både i Finland och på hemmaplan.
Att bolagen fortfarande är skrivna på Åland kan därför inte tas som en självklarhet. Inte om de åländska bolagen ska kunna ta nästa steg och bli större. Då måste vi ha samma villkor på Åland som på andra håll. Därför blir det ytterst provocerande när landskapet med bland annat andra samhällsnyttiga bolag startar bolag (Flexens Oy Ab) i Finland för att komma åt fördelar som inte går att få på Åland. Likaså när landskapsägda bolag som Åland Post funderar på att flytta verksamheter till Finland. Det är säkert helt rätt ur ett företagsperspektiv, men det är ytterst provocerande att inte ens landskapsregeringen själv tror på att Åland har de bästa förutsättningarna för näringslivet utan väljer att flytta ut verksamheten.
Vad Åland nu behöver göra är att få en ordentlig näringslivspolitik som i grund och botten utgår från vår självstyrelse. Konkreta insatser som gör det enklare för näringslivet.
Diskutera med representanter från samtliga branscher och gör branschspecifika insatser utgående från deras behov. Listan är lång men det fina är att de här ändringarnainte behöver kosta något. Privatisera sedan de samhällsägda bolag som konkurrerar med privata företag. Se till att vi har så låga tillståndsavgifter som möjligt.
Och slutligen: Jobba nära det åländska näringslivet. Var inte rädda för att någon kan tjäna pengar ifall det finns bra villkor för företagande. Tro på att företagen vill göra sitt bästa och inte lura systemen. Vi är här tillsammans och det finns ett stort engagemang och driv bland de åländska företagen. Alla vill hjälpa till att göra Åland lite bättre. Ta vara på det engagemanget.
Daniel Dahlén