Men att fyra banker som tidigare på ett eller annat sätt konkurrerat med varandra mitt i allt skulle börja samarbeta är kanske inte en självklarhet för alla, men för Ålandsbanken var det så.
– Det är så det ser ut i dag. På vissa områden samarbetar du och på andra konkurrerar du. Ålandsbanken har sin kärna och utgående från det funderar man på vad det går att göra för samarbeten som gynnar bägge parter.
På ett sätt skiljer sig Ålandsbanken där, eller åtminstone gjorde man det tidigare, enligt Peter Wiklöf.
– När till exempel fintech (teknologisk innovation inom finanssektorn reds. anm) var nytt var det inga banker som ville ha några samarbeten. Alla skulle göra allt själv. Men om man kan tjäna pengar på att sälja sin kompetens även fast det är till en konkurrent, varför skulle man inte göra det?
Bra distributionskraft
Peter Wiklöf återkommer som så ofta till sin stolthet över att det på Åland finns en så bred kompetens inom banksektorn som kan säljas utanför Åland. Inom Borgo återfinns nu en stor del av den kompetensen, egentligen allt Ålandsbanken gör bortsett från korttjänster och kapitalmarknadstjänster.
– Våra centralfunktioner sköter numera i praktiken två banker, säger han.
En sak som också tilltalade var den distributionskraft som Borgo kunde få genom alla samarbetsbanker.
– Det finns en väldigt stark distributionskraft och också muskler för att kunna investera i framtiden. Jag tror att det här blir det första privat finansierade aktören som över tid kommer att ha möjlighet att utmana storbankerna på bolånemarknaden.
Ålandsbanken har för egen del varit en väldigt liten spelare på den svenska bolånemarknaden tidigare och Peter Wiklöf säger att samarbetet också kommer med sina stordriftsfördelar.
– När vi går ut på den internationella kapitalmarknaden gör vi ofta emissioner i storleksklassen 250 miljoner, men många stora institutionella investerare tittar inte ens på sådana emissioner. Det är 500 miljoner och uppåt och det är klart att finansieringen och därmed kostnaderna över tid blir billigare om man kan nå sådana stordriftsfördelar.
Ålandsbanken kommer trots samarbetet ändå fortsättningsvis att ha en del bolån i sin egen balansräkning.
– Men det blir förstås en stor skillnad. Det vi nu byggt genom Borgo är Ålandsbankens första fabrik. Det är en modell som passar för kanske 75 procent av svenskarna. Sedan är Ålandsbanken en bank för entreprenörer och företagare och de kunderna passar bättre i vår egen balansräkning.
Mer provisionsintäkter
För Ålandsbanken innebär samarbetet också en stor förändring i intäktsmixen då räntenettot helt försvunnit på de bolån som överförts till Borgo. I stället får banken en provisionsintäkt som i praktiken är ersättning för distributionen. Därtill tillkommer plattformsintäkter för de tjänster som banken tillsammans med Crosskey levererar, samt eventuell avkastning som ägare. Ålandsbankens ägande i Borgo uppgår till 11,7 procent.
Att bolånen numera finns i Borgos balansräkning betyder också att Ålandsbanken gjort sig av med en hel del risk, och därmed frigjort kapital som tidigare varit reserverat. Det var bland annat det som gjorde att man 2022 beslutade dela ut en tilläggsdividend på 0,45 euro utöver den ordinarie dividenden på 1,55 euro.
Att Ålandsbanken överlät större delen av sin svenska bolåneportfölj med tillhörande finansiering i början av 2022 var också det riktiga startskottet för Borgo. I år överläts en andra portfölj avseende krediter förmedlade av ICA Banken samt Söderberg & Partners och nästa år planeras en tredje överlåtelse.
Peter Wiklöf konstaterar att det till en början brukar vara en ganska lång ökenvandring för bolag med Borgos verksamhet, men att man nu börjat komma i gång.
– Jag tror att Borgo har alla förutsättningar att växa och bli större. Just nu går bolånemarknaden i Sverige lite tyngre men det är en långsiktig investering och konjunkturer kommer alltid att komma.