De grundskolebaserade nybörjarplatserna är 106 fler i höst än antalet nior som går ut, 449 platser mot 343 elever.
- Vi håller samma nivå som i fjol och då fanns 26 utbildningsplatser kvar då alla fått en plats, säger utbildningsminister Britt Lundberg (C).
UTBILDNING Oppositionen efterlyste i tisdagens lagtingsdebatt fler utbildningsplatser för att motverka de negativa effekterna av en stigande ungdomsarbetslöshet. Jörgen Strand (FS) ifrågasatte att de treåriga gymnasialutbildningarna minskar platserna från 397 hösten 2009 till 385 hösten 2010.
Det stämmer visserligen men samtidigt sjunker också antalet elever som går ut nian. I fjol var de 357, i år 343.
- Så vi bedömer att vi har plats åt alla. Vi har samma nivå i år som i fjol och då var 26 platser kvar då alla var fördelade, säger Britt Lundberg.
Hon vet att lågkonjunkturen och ungdomsarbetslösheten ökar trycket och förväntningarna på utbildningen. Ungdomsarbetslösheten visade dock något bättre siffror för december jämfört med november, 8,9 procent mot 9,6 procent.
Yrkesstarten kvar
Nytt för i höst är att ingen längre tas in till naturbruksutbildningen. Däremot är de tolv platserna på den ettåriga yrkesstarten, förlagd till naturbruksskolan, kvar. Kvar är också folkhögskolans ettåriga utbildningar i musik, idrott, media, skapande verksamhet och integration.
Totalt erbjuds 449 nybörjarplatser i höst för de 343 som lämnar grundskolan.
- Vi har lyckats få fram 26 extra studieplatser för 2010 med de pengar lagtinget godkände i budgeten för 2010, påpekar ministern.
Hösten 2011
Hösten 2011 lämnar 355 elever nian och då har de preliminärt 488 nybörjarplatser att söka sig till. 424 av dem finns inom de treåriga utbildningarna. Den ettåriga yrkesstarten är kvar.
2011 är gymnasiereformen genomförd och möjligheter till större samordning finns. Hösten 2011 ska också en ny naturbruksutbildning erbjudas.
- Det är målet. Vi samlar fakta och jobbar med utbildningen under 2010, säger ministern.
Byggutbildning
Camilla Gunell (S) föreslog i lagtinget, med hänvisning till ungdomsarbetslösheten, att bygglinjen kunde köras i dubbel uppsättning eftersom branschen efterfrågar folk och att en mer utvecklad it-utbildning borde övervägas.
- Vi funderar vidare på bygg- och datautbildningarna. I höst införs periodicering vilket ger mer flexibilitet. Då kan man använda resurser och utrymmen mer, säger Britt Lundberg.
Inte bara placering
Hon påpekar att den bästa utbildningspolitiken är att fylla studieplatserna med motiverade personer, inte se platserna som bara placering.
- Subjektiv rätt till en gymnasieplats är en vacker tanke men ändå värd att fundera på en gång till. Det är viktigt med morötter, att man måste jobba för att komma vidare.
Ministern understryker att det samtidigt är viktigt att se till att ingen slås ut.
Hösten 2012 erbjuds preliminärt 418 nybörjarplatser på gymnasienivå, 376 av dem är treåriga. Antalet nior beräknas vara 322.
Kerstin Österman