Det är fortfarande mörkt ute men vid Emmaus i Norrböle pågår redan full aktivitet i ljuset av bygglampor. Tonvis med kläder, textilier, leksaker, husgeråd och skor lastas med hjälp av truck, skickligt manövrerad av Göran Lindqvist, in i en väntande container på långtradaren.
Slutdestinationen är ett daghem i Peru där barn från marginaliserade familjer hjälps. Biståndstransporter till just Peru sker i medeltal två gånger per år från Emmaus Åland, det samma gäller transporter till såväl Togo som Ösel i Estland, berättar verksamhetsledaren Robert Jansson.
Kläder och textilier, rena och hela, pressas ihop till ungefär halva volymen i mindre balar. 20 sådana balar packas på varje pall som sedan truckas in i långtradaren. Totalt rör det sig om cirka 15 ton per transport.
– Vi skickar mellan sex och åtta sådana lass varje år och det tar ungefär en och en halv månad att samla ihop till ett långtradarlass.
Nytt plagg används sju gånger
Ett helt arbetslag extrainkallad personal har tagit sig till Emmaus lokaler den här novembermorgonen. Överflödet i västvärldens konsumtionstakt gör sig påmint när man låter ögonen spela över det outsinliga lagret av sammanpressade kläder.
– Jag läste att ett nytt plagg används i snitt sju gånger innan det kasseras, och att 2.700 liter vatten samt 0,5 kilo kemikalier används för att tillverka en t-shirt. Det berättar en hel del, säger Carina Aaltonen som visar runt oss i både lagret och sorteringslokalen.
Containerns väg mot Peru och det väntande daghemmet går via Helsingfors, där äntrar man ett fraktfartyg mot Tyskland och vidare mot målet i Sydamerika. Transporten kostar Emmaus ungefär 5.000 euro, enligt Robert Jansson.
I grovsorteringen omges vi av böcker, elektronik, mer kläder och diverse husgeråd så långt ögat når.
– Det allra viktigaste är att allt är helt och rent, jag brukar tänka att det ska vara grejer jag själv skulle vilja använda, säger Benita Johansson som viker och packar kläder med stor omsorg.
100 frivilliga på Åland
Av de insamlade textilierna och kläderna går ungefär 15 procent till energiåtervinning, 20 procent säljs i Emmaus butiker och resterande 65 procent går som bistånd.
På Emmaus Ålands listor över frivilligarbetare finns runt 100 namn, ett 30-tal av dessa syns regelbundet i arbetet och några av dem ger över 100 timmar per år för organisationen, allt utan lön.
Tiden innan jul är ofta den mest brådskande vid mottagningen i Norrböle.
– Då verkar folk göra rum för nytt och sorterar således ut sådant de inte använder mera, vi ser en topp kring den här årstiden, säger Benita Johansson.
Medan rundturen på sorteringen pågår, fortsätter lastningen av containern med full styrka. Somliga av pallarna öppnas och fördelas i lösa balar för att utnyttja utrymmet så effektivt det bara går. Bilder av det klassiska spelet Tetris dyker, inte helt osökt, upp medan lastningen pågår.
Vid det här laget har det hunnit ljusna, den extra belysningen behövs inte längre, upplysning om det viktiga biståndsarbetet finns det ändå alltid behov av.
– Vi tar mer än gärna emot fler frivilligarbetare och den 27 november har vi en prova på-dag här, välkomna då, avslutar Carina Aaltonen.
Peter Pussinen