Aldrig förut har Ålands befolkning ökat så mycket som 2008. Det framgår av Åsubs årsrapport för 2009.
Men av alla som föds på Åland stannar bara två tredjedelar kvar. En tredjedel lämnar öriket.
STATISTIK Tittar man på alla ålänningar som har fötts här sedan 1950-talet är det bara runt 65-70 procent som stannar kvar här. Resten flyttar utomlands.
Det säger statistikchef Kenth Häggblom på Åsub.
- Trots det ökar antalet ålänningar snabbare än någonsin. Inflyttningen 2008 var rekordstor. Det finns jämförbara siffror från 1971 och framåt, och det här har varit det det största inflyttningsåret. Men även utflyttningen har varit omfattande med drygt 700 personer, säger han.
Men nettot ligger ändå på 292 personer, om man minskar ökningen (1.248) med antalet utflyttade och avlidna (956). Samtidigt förskjuts ålderstrukturen på Åland något, eftersom folk flyttar i olika omfattning i olika åldrar.
Många utanför Norden
- Man kan säga att inflyttningens tyngdpunkt ligger runt 20-40 år, medan utflyttningens tyngdpunkt ligger i spannet 15-30 år.
Samtidigt ökar inflyttningen proportionellt mest i gruppen utomnordiska medborgare.
- Det är det mest karakteristiska i sammanhanget. Internationaliseringen är också något som berör alla kommuner, inte bara Mariehamn och Jomala.
Andelen pensionärer kommer också att öka de kommande åren.
- Babyboomen från efterkrigsåren har skapat en våg av människor som nu börjar närma sig pensionsåldern. Det får inverkningar för samhället, men det innebär också att en stor del av arbetskraften försvinner och måste ersättas.
Vad beror invandringen på?
-Det framgår inte av statistiken. Antagligen kommer de hit för att arbeta, tillsammans med personliga kontakter. Det kommer många från Thailand till exempel.
Fredrik Granlund