Nästan alla lekparker på Åland har så allvarliga eller så många säkerhetsbrister att åtgärder måste vidtas. Det har ÅMHM kommit fram till genom en omfattande inspektion.
SÄKERHET De 26 allmänna lekparker som kontrollerats är sådana som inte tillhör skolor, daghem, campingplatser och andra verksamheter. Det som kontrollerats är om de lever upp till de säkerhetskrav som gäller inom EU.
De allra flesta lekparker, 24 av 26, brister när det gäller fallområdet nedanför lekredskapen. Bland annat förekommer det stenar i marken under klätterställningarna och många saknar helt dämpande fallunderlag.
Sju lekparker har klätterställningar med öppningar på mellan 9 och 23 centimeter "i vilka barn kan fastna och bli hängande".
Livsfarligt
Följden av detta blir att man nu rekommenderar att underhållsplaner upprättas för att förebygga olyckor. 21 av dessa kommunala lekparker ska tas upp till föreläggande på grund av "allvarliga säkerhetsbrister" eller många enskilda brister.
Varför har ni gjort denna granskning?
-Det är landskapsregeringen som fastställt tillsynsplanen, säger Helena Jarvad, tf miljöskyddsinspektör på ÅMHM.
Hur stor fara utgör dessa brister?
-Det är väldigt varierande. En del klätterställningar har öppningar med fel storlek högt upp på ställningen, och detta utgör en direkt livsfara om ett barn fastnar. På andra håll har det inträffat dödsolyckor när barn med cykelhjälm fastnat i dessa.
Men sker det verkligen olyckor i dessa lekparker på Åland?
-Det vet vi inte. Det finns ingen statistik på det, och knappast anmäls heller alla olyckor.
Ålandstidningen