Rättegången i Helsingfors hovrätt påbörjades i går där tingsrättens dom mot personerna i den omfattande knarkliga som haft sin verksamhet i främst Västnyland, Kyrkslätt och Vanda tas upp på nytt. Rättegången gäller tio av de nästan 20 åtalade personerna från tingsrättens dom, där de flesta av de dömda är män under 30 år och flera dömdes för grova narkotikabrott.
Bland de dömda, vars straff prövas på nytt, finns en 21-årig åländsk man som ansetts ha haft en central roll i droghärvan och bedöms ha lett verksamheten från Kyrkslätt. Tingsrätten dömde ålänningen till elva år och sex månaders ovillkorligt fängelse för åtta fall av grovt narkotikabrott, vilket är det strängaste straffet av alla de dömda i fallet.
Verkade under olika alias
Under onsdagen inleddes den första av de fyra huvudförhandlingarna mot ålänningen där man gick igenom de åtalspunkter som han står åtalad för samt skriftlig bevisning i fallet. Åklagaren menar att genom olika alias på meddelandeplattformarna Whatsapp, Telegram och Signal har ålänningen under år 2023 såväl införskaffat, sålt som distribuerat narkotika, vilket främst har varit amfetamin.
Detta har hänt
Knarkmålet
• I slutet av juni 2024 dömde Helsingfors tingsrätt en åländsk man i 20-årsåldern, numera bosatt i Nyland, till elva år och sex månaders fängelse för åtta fall av grovt narkotikabrott.
• Sammanlagt ett tjugotal personer, i huvudsak män under 30 år, stod åtalade i den stora droghärvan.
• Personerna dömdes för att ha smugglat in 130 kilo narkotika och över 27.000 ecstasytabletter i bildäck från Haparanda i Sverige till Torneå i Finland. Därefter transporterades drogerna till södra Finland.
• På onsdagen inleddes huvudförhandlingen i Helsingfors hovrätt. Rättegången avslutas den 30 januari.
Detta eftersom de telefonnummer som spårats till olika alias har kunnat kopplas till den mobil som ansetts tillhöra ålänningen, samt att meddelandena man lyckats få fram, även om de innehåller kodord, har kunnat kopplas till drogförsäljning.
Även videor där man visar upp påsar innehållandes amfetamin har hittas i en av de dömdas telefon och har kunnat kopplas till den drogförsäljning som ålänningen har ansetts leda. Kontoutdrag från ålänningens bankkonto, husrannsakan och teleövervakning där positionerna från de åtalades mobiltelefoner har kunnat spåras till platser där misstänkt drogförsäljning har förekommit stärker även tron på att drogförsäljning har förekommit och att ålänningen har haft en central roll i detta, enligt åklagaren.
Enbart vidarebefordrat meddelanden
Försvaret menar att ålänningen förnekar anklagelserna och hävdar att han inte haft en så stor roll som åklagaren påstår i fallet. Ålänningens advokat menar att även om meddelanden där drogförsäljning och -köp har upprättats på en telefon som ansetts tillhöra ålänningen behöver inte detta betyda att det är han som har skickat meddelandena. Han har i stället vidarebefordrat meddelanden på andras begäran utan att desto mer känna till dess innehåll och detaljer. Försvaret hävdar därmed att straffet mot den åtalade ålänningen bör sänkas.
Rättegången pågår i sammanlagt sex dagar, där ålänningen har närvaroplikt vid fyra av dem.