Bara en femtedel av alla åländska småföretagare är anslutna till företagshälsovården. Det ska det bli ändring på.
HÄLSA I dag debiteras företag per behandlingstillfälle, och sedan måste företaget kräva tillbaka den subventionerade delen av utgifterna. Det blir mycket extra pappersarbete för en enmansföretagare.
Samtidigt kan samhället göra stora vinster på bra förebyggande hälsoarbete.
Nu lanserar Medimar i samarbete med Svenska handelshögskolan i Helsingfors och Företagarföreningen på Åland projektet FUSK, Företagshälsovårdens utveckling för småföretag på Kimitoön och Åland.
- Det är ett forskningsprojekt där vi får pengar från Social- och hälsovårdsministeriet, FPA:s forskningsfond och Arbetshälsoinstitutet. Arbetarskyddsfonden håller i själva forskningsprojektet tillsammans med Handelshögskolan, berättar Mats Danielsson, vd på Medimar.
Poängen är att företagare betalar 262 euro per år och anställd. För de pengarna får man tillgång till förebyggande och medicinsk service. I det här fallet i Medimars regi.
- Det innebär dels hälsokontroller och arbetsplatsbesök, dels ren sjukvård på allmänläkarnivå.
En sjukvårdsförsäkring, som normalt är alternativet till den offentliga vården, har alltid undantagsklausuler. Är man inte fullt frisk blir premien högre, och skador och sjukdomar kan ifrågasättas.
Max 150 företagare får plats i programmet som löper under tre år. Hälften av platserna är redan bokade.
För att få delta måste företaget vara medlem i Företagarföreningen, Ålands handelskammare eller Köpmannaföreningen.
Fredrik Granlund