Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) har sammanställt statistik över flyttningsrörelserna på Åland 2022.
Tre av fyra inflyttare var under 40 år, enligt statistiken. En femtedel av de inflyttade var under 20 år, och hälften 20–39 år. Utflyttningen var i stor utsträckning koncentrerad till åldrarna 20–29 år.
Drygt 200 personer, över en femtedel, av de inflyttade var återflyttare. Återflyttarna utgjorde 29 procent av de inflyttade från Sverige och 23 procent av de inflyttade från Finland, skriver Åsub.
Finland och Sverige stod vardera för två femtedelar av den totala inflyttningen. Utomnordiska länder stod för en knapp femtedel medan inflyttningen från övriga Norden var marginell.
Av de utflyttade var majoriteten personer som någon gång tidigare flyttat in till Åland.
Flest svenskspråkiga
Antalet invånare födda på Åland minskade med över 100 personer genom flyttningen. Invånarna födda på annat håll fick ett nettotillskott på över 200 personer.
Av de inflyttade var två tredjedelar svenskspråkiga. Bland de 320 inflyttade med andra modersmål fanns 40 olika språk representerade, skriver Åsub.
De svenskspråkiga som flyttade ut var lika många som de som flyttade in. För personer med andra språk blev det däremot ett sammanlagt flyttningsöverskott på över 100 personer. Störst blev nettotillskottet för finska och engelska med ett tjugotal personer vardera, samt för serbiska, portugisiska, spanska, tyska, ryska och tagalog med mellan fem och tio personer.
Pensionärer till stan
Av kommunerna hade Mariehamn och Jomala de klart största flyttningsvolymerna med 960 respektive 400 inflyttade. I Jomala kom fyra av fem inflyttade från någon annan åländsk kommun. Mariehamn fick över hälften av sina inflyttade från orter utanför Åland.
Tre av fem inflyttade till Åland bosatte sig i Mariehamn, en tredjedel på landsbygden och knappt var tionde i skärgården. Flyttningen gav ett överskott av barn under 15 år i alla tre regioner. Mariehamn fick även ett överskott av ungdomar i åldern 15–24.
I åldersgrupperna mellan 25 och 64 år fick både landsbygden och skärgården överskott av flyttningen, men inte Mariehamn. För pensionärerna var situationen den motsatta, ett betydande flyttningsöverskott för Mariehamn och ett mindre flyttningsunderskott för landsbygden och skärgården, skriver Åsub.