Tech-utbildningen Grit:lab startade 2022 som ett samarbete mellan Paf, landskapsregeringen och Ålands yrkesgymnasium för att möta techbranschens behov av arbetskraft.
I fredags kunde 45 studerande från den första Grit:lab-klassen kvittera ut sin examen efter två års slit. Anna-Lena Svenblad som ansvarat för utbildningen från Paf:s sida säger att allt överträffat förväntningarna.
– Vi vill göra något annorlunda, nytt och modernt. Vi har jobbat hårt för att göra allt omkring så bra som möjligt men själva utbildningen har genomförts utan lärare och nu har 45 studeranden tagit examen.
Jobb direkt
Anna-Lena Svenblad berättar att en majoritet av examinanderna redan fått jobb, de flesta av dem inom det åländska techklustret.
– Arbetsgivarna får precis vad de behöver. Personer som kan både programmering, samarbete, kommunikation och problemlösning.
Tre av dem som nu är på väg ut i arbetslivet är Axel Wallström från Sverige, Cenk Incirkus från Turkiet och ålänningen Wincent Westerback.
– Jag har alltid lärt mig bäst när jag fått ta eget ansvar för min tid och planering och vi har lärt oss otroligt mycket under de här två åren. När jag började kunde jag ingenting om programmering, säger Axel Wallström som nu jobbar på Paf.
Suverän idé
När Wincent Westerback sökte till Grit:lab för två år sedan hade han nyss tagit examen från gymnasiet. Nu har han en examen i programmering och jobbar på Consilia.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra men tyckte att Grit:lab lät som en suverän idé. Det här konceptet har fungerat otroligt bra för mig och jag känner mig väl rustad för arbetslivet.
Cenk Incirkus flyttade till Åland hela vägen från Turkiet för utbildningen.
– De här två åren har överträffat alla mina förväntningar. Jag har lärt mig mycket om programmering men också förbättrat mina mjuka egenskaper. Jag skulle verkligen rekommendera den här utbildningen till andra.
Ny klass i höst
Till hösten börjar en ny grupp vid Grit:lab och näringsminister Jesper Josefsson (C), som är på plats under fredagens ceremoni, är nöjd med vad satsningen så här långt gett Åland.
– Det är klockrent. Tech-branschen skriker efter kompetens och vi kan antingen locka hit den eller skapa den själva. Nu har vi lyckats med det senare.